Opgør med uvorne børn og forældre

Politik

23/04/2015 12:51

Suleman Haider

Opråb: Folkeskolen bliver på et tidspunkt nødt til at tage et opgør mod pligten til at rumme børn med en nærmest grænseløs adfærd, spår skoleleder Finn Øland. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Uopdragne børn og forældre, der ikke har tid eller evner til at sætte grænser for børnene, er en af folkeskolens allerstørste udfordringer. De skaber uro og ødelægger undervisningen for de andre. Folkeskolen bliver nødt til at italesætte det og tage det nødvendige opgør. Det vurderer skoleleder Finn Øland her få dage inden, han går på pension efter 30 års arbejde med skoleledelse ifølge avisen.

- Det er ikke så meget børn med en diagnose, der er problemet. Hvis der er en diagnose, følger der trods alt i begrænset omfang nogle penge med. Men der følger ikke penge med børn med grænseløs adfærd og deres forældre, og jeg mener heller ikke, at det i virkeligheden er folkeskolens opgave. De kommer ikke kun fra socialt dårligt stillede hjem, det er også en lille del af de velstillede forældre, der ikke kan sætte de nødvendige rammer for deres børn, siger Finn Øland og tilføjer:
 

- Der må simpelthen komme et opgør, for ellers forsvinder alle de skoleparate børn med ressourcestærke forældre ud af folkeskolen til andre tilbud, til privatskoler. 
Finn Øland, der i 14 år har været leder af Nivå Skole, går ikke op i at placere skylden for udviklingen, men opfordrer til, at folkeskolen og politikerne tager debatten og sætter ind med løsninger. Ellers risikerer politikerne at tabe folkeskolen som en skole, der er attraktiv for alle.
 

- Vi sætter allerede ind tidligere, i børnehaven, så vi sikrer, at børnene er skoleparate, når de begynder i skolen. I børnehaven skal vi hjælpe de børn og forældre, der har brug for det. Det er den rigtige vej at gå, men om det er nok, ved jeg ikke, erkender Finn Øland.
 

Mette With Hagensen, der er formand for foreningen Skole og Forældre, erklærer sig fuldstændigt enig i de overordnede betragtninger.
- Jeg kan kun slå hænderne sammen og sige halleluja. Vi har brug for en folkeskole, der har en kant og viser nogle rammer, en spillebane, som opstiller reglerne. Vi forældre vil gerne have det medspil og modspil. Men folkeskolen har også pligt til at tage alle børn, og vi har som samfund en forpligtelse til at stille med de nødvendige ressourcer til at løse opgaven, siger Mette With Hagensen.

Mest Læste

Annonce