Patientforening: Nykøbing-kulturen findes i på andre hospitaler

Ledelse

26/06/2016 11:27

Nick Allentoft

Patientforeningen efterlyser mærkningsordning for sygehuse i kølvandet på sagen fra Nykøbing Falster. Sagen har ført til ændrede procedurer om håndtering af medicin.
Sagen om den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der er kendt skyldig i tre drab og et forsøg på drab og idømt fængsel på livstid, afslører en "ubehagelig kultur", som der er brug for at gøre op med.   Det siger formand for Patientforeningen Niels Jørgen Langkilde.

De døde patienter i Nykøbing

Læs om en besynderlig og historisk drabssag fra Nykøbing Sygehus.

- Den her sag har afsløret en stærkt ubehagelig monopolkultur, hvor dem der burde vide, hvad der foregik, ikke vidste det, fordi der er for langt fra bund til top, siger Niels Jørgen Langkilde.

Han henviser til, at flere af den tiltalte sygeplejerskes kolleger i retten har udtalt, at de fandt antallet af dødsfald under sygeplejerskens vagter påfaldende højt.   - Det er fremgået, at ansatte på sygehuset tidligt har været klar over, at noget var galt, men inden det når op til ledelsesniveau, går der meget lang tid. Det er en kultur, hvor man ikke går til chefen, men står og snakker om det i skyllerummet i stedet for, siger Niels Jørgen Langkilde.    Det er ikke en kultur, der kun findes på sygehuset i Nykøbing Falster, lyder det fra formanden for Patientforeningen.   - Vi genkender billedet af stor afstand mellem bund og top fra andre sygehusafdelinger, som vores medlemmer fortæller os om, siger Niels Jørgen Langkilde.   Han mener, at en mærkningsordning kan være en del af løsningen på problemet.

- Vi vil overveje et forslag om en mærkningsordning, hvor patienterne kan vurdere sygehusene på samme måde, som man vurderer en restaurant eller et hotel, man har været på. Så kan man udefra få en fornemmelse af, om der er problemer på en given sygehusafdeling, lyder det fra Niels Jørgen Langkilde.

Han mener, at mange patienter i dag afholder sig fra at klage over forholdene på et sygehus, fordi de er bange for, at det vil placere dem bagest i køen til behandlingen.   - Hvis vi får en mærkningsordning, så vil andre patienter kunne advare om en adfærd som den, vi har set på sygehuset i Nykøbing Falster. Det er først, når afdelinger vælges fra, at de vågner op og ændrer tingene, siger Niels Jørgen Langkilde.   Sygehusdirektør: Alle er dybt berørt over patientdrab Sagen har berørt alle medarbejdere og ledere på sygehuset i Nykøbing Falster, siger sygehusdirektør Arne Cyron.   - Vi er dybt berørte over, at vi har haft en tidligere medarbejder, der har dræbt nogle af vores patienter. Det berører os meget, meget dybt, siger sygehusdirektøren.   Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen blev fredag fundet skyldig i tre drab og et drabsforsøg begået i perioden fra 2012 til 2015.   Straffen blev efterfølgende takseret til fængsel på livstid. Arne Cyron ønsker ikke at kommentere dommen, men han siger, at sagen har fyldt meget.   - Der har været meget fokus på sygehuset, både eksternt og internt. Men sagen har også haft den betydning, at vi har forstået at stå sammen, at støtte hinanden, siger sygehusdirektøren, der selv har afgivet forklaring for dommerne i sagen.   Sagen har ført til justering af enkelte procedurer omkring håndtering af medicin.   - Vi har gennemgået alle procedurer, og enkelte steder har vi udbygget nogle dokumenter, nogle standarder, der har medført, at vi er mere entydige i den måde, vi giver medicin på, siger Arne Cyron.   Men han kan ikke udstikke en garanti om, at man aldrig igen kan komme en situation, hvor en medarbejder misbruger sin adgang til lægelige medikamenter.   - Vi har så meget sikkerhed, som man kan forvente, inden for de muligheder, vi har. Men man kan aldrig garantere mod, at en person - som her - gør noget bevidst. Det kan man heller ikke hos politiet eller andre, der er i besiddelse af midler, de eventuelt kan misbruge, siger sygehusdirektøren.   Selv om det for sygehuset nu handler om at se fremad, har han stor forståelse for de medarbejdere, der har brug for at tale om sagen.   - Vi holder personalemøder, vi sørger for, at det håndteres i åbenhed og ærlighed og med respekt for, at vi skal have hverdagen til at fungere, og det kommer den også til, siger Arne Cyron og tilføjer, at der er et stående tilbud om psykologsamtaler til medarbejdere, der har brug for det.  

Mest Læste

Annonce