Pia Olsen Dyhr bliver SF's nye formand uden modkandidater

Pia Olsen Dyhr bliver ny SF-formand

Politik

13/02/2014 12:20

Nick Allentoft

Der bliver ikke noget kampvalg om formandsposten i SF. Pia Olsen Dyhr er partiets nye formand. Læs om hendes vej fra formand for SF Ungdom til SF her.

Tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr er valgt som ny formand for SF uden modkandidater.

Det oplyser SF i en pressemeddelelse.

- Ved fristen for opstilling til posten som formand for SF var der indkommet én kandidat - nemlig Pia Olsen Dyhr. Det betyder, at hun er valgt som ny formand uden afstemning, fremgår det af pressemeddelelsen.

Pia Olsen Dyhr overtager formandsposten efter Annette Vilhelmsen, som for to uger siden trak SF ud af regeringen og meddelte sin afgang som partiformand. 

Det skete efter et dramatisk forløb, hvor både partiets landsledelse og folketingsgruppe var splittet om opbakningen til salget af en ejerandel i Dong til amerikanske Goldman Sachs.

Det er første gang i SF's historie, at en ny formand udpeges uden et kampvalg. 

Egentlig havde den i offentligheden ukendte Peter Andersen fra Vejle meldt sig på banen som modkandidat, men han måtte onsdag aften kaste håndklædet i ringen og opgive at finde de nødvendige 100 stillere blandt SF's medlemmer.

Og torsdag klokken 10 - ved tidsfristens udløb - stod det klart, at der ikke var andre kandidater til formandsposten.

Pia Olsen Dyhr holder et pressemøde torsdag eftermiddag, men på Twitter takker hun for tilliden.

- Tak til SF's medlemmer. Nu skal vi have genrejst SF sammen!, lyder den første offentlige udmelding fra den nye SF-formand.

42-årige Pia Olsen Dyhr forsøgte allerede i 2005 at blive formand for SF. Men dengang blev hun slået af Villy Søvndal, som efterfølgende førte SF i regering for første gang.

Pia Olsen Dyhr er tidligere formand for SF Ungdom, og i 2007 blev hun for første gang valgt til Folketinget. 

I regeringsperioden har Pia Olsen Dyhr været først handels- og investeringsminister og dernæst transportminister. Og hun har hele vejen igennem støttet op om partiledelsens linje, som ellers har været mødt af protester i baglandet og i folketingsgruppen.

Nu bliver det Pia Olsen Dyhrs opgave at samle det splittede parti. Den første store opgave for den nye SF-formand bliver partiets ekstraordinære landsmøde om to uger.

Vilhelmsen: Nu handler det om at bakke formanden op Hun blev overraskende valgt som ny partiformand i SF i oktober 2012 og var udset til at skulle bygge bro mellem SF i regeringen og et kritisk bagland.

Men allerede nu - lidt over et år senere - er Annette Vilhelmsen klar til at give formandsposten videre til Pia Olsen Dyhr, som får en lykønskning med på vejen.

- Stort tillykke til Pia Olsen Dyhr med formandsposten for SF og mindst lige så stort tillykke til SF. Nu handler det om at bakke formanden og partiet op, så vi kan bruge kræfterne på forårets vigtige forhandlinger, skriver Vilhelmsen på Facebook.

Som afgående formand har Annette Vilhelmsen i den seneste tid ikke ønsket at blande sig i debatten om sin efterfølger på formandsposten. Annette Vilhelmsen er da heller ikke på den liste over 100 stillere, som bakker op om Pia Olsen Dyhr som ny partiformand. Det gør derimod SF's gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge, som var den første til at bringe Pia Olsen Dyhr i spil som formandskandidat.

Allerede på dagen, hvor Annette Vilhelmsen trak SF ud af regeringen og annoncerede sin afgang, meldte Vigsø Bagge ud, at det var hendes "meget store håb", at Pia Olsen Dyhr ville stille op som formandskandidat.

Hendes forhåbninger blev opfyldt, og nu byder også Pernille Vigsø Bagge den nyvalgte formand velkommen.

- Jeg er rigtig glad. Pia Olsen Dyhr er SF's nye formand, og nu kan vi komme videre med at skabe et socialt og grønt Danmark. Vi har brug for alle gode kræfter, så kom glad og vær med til at forme fremtidens SF og fremtidens fællesskab, skriver Pernille Vigsø Bagge på Facebook

BLÅ BOG: Olsen Dyhrs vej til SF-formand 42-årige Pia Olsen Dyhr (SF) har taget hele turen fra SF Ungdom til toppen af partiet. 

SF's Pia Olsen Dyhr bliver ny formand for SF efter Annette Vilhelmsen. Det står klart torsdag, da fristen for opstilling af kandidater udløb.

* Navn: Pia Olsen Dyhr.

* Født den 30. november 1971 i Vallensbæk.

Uddannelse:

* Bachelor i statskundskab ved Københavns Universitet i 1996.

* Cand.scient. pol i 2010.

Politisk karriere:

* 1996-2000: Medlem af Rådet for Europæisk Politik.

* 1996-1998: Landsformand for SF Ungdom.

* 2001-2005: Medlem af Nævnet vedrørende EU-oplysning.

* 2005: Formandskandidat i SF, taber til Villy Søvndal.

* 2002-2004: Næstformand i Mellemfolkeligt Samvirke.

* Siden 2007 valgt til Folketinget for SF i Nordsjællands Storkreds.

* Har været medlem af Folketingets Europaudvalg, trafikudvalg, udvalget for fødevarer, landbrug og fiskeri, erhvervsudvalget, udenrigsudvalget, retsudvalget samt miljø- og planlægningsudvalget.

* Oktober 2011-august 2013: Handels- og investeringsminister.

* August 2013-februar 2014: Transportminister.

Privat:

* Bor i Brønshøj med sin mand, forbundssekretær i HK Villy Dyhr, og tre døtre.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce