Plejefamilier efterlyser ret til at bruge magt mod børn

Velfærd

03/01/2015 13:33

Nick Allentoft

Socialpædagogerne efterspørger øget ret til magt, men plejefamilierne har slet ingen ret til at bruge magt.

Plejefamilier skal være omfattet af bekendtgørelsen for magtanvendelse og altså have ret til at bruge magt mod børn.

Sådan lyder meldingen fra formanden for Plejefamiliernes Landsforening Jens Vegge Bjørck, efter at fagforbundet Socialpædagogerne i en artikel i Kristeligt Dagblad efterlyser at få udvidet deres ret til at bruge magt.

Men i modsætning til socialpædagogerne har plejefamilier slet ikke ret til at anvende magt.

              Læs også: Socialpædagoger vil have samme magt som forældre

- Det er bekymrende og en utryg situation for plejefamilierne, siger Jens Vegge Bjørck og fortsætter:

- Hvis vi bruger nogen som helst form for magtanvendelse – og her snakker jeg om at tage fysisk fat i et barn og eksempelvis løfte et barn væk fra en situation, som også kan være til fare for dem selv - så vurderes det i relation til straffeloven.

Formanden gør dog meget ud af at påpege, at magtanvendelse over for anbragte børn kun må bruges som en absolut sidste udvej, og man derfor altid skal forsøge at undgå det.

I dag må pædagoger eksempelvis gerne fastholde eller føre et barn på et socialpædagogisk opholdssted væk, hvis barnet er til fare for sig selv, eller der er tale om en uforsvarlig situation.

Men en pædagog må ikke bære et barn væk, hvis det trods adskillige opfordringer bliver ved med at smide med maden eller gentange gange ødelægger andre børns julegaver.

Det vil blive betegnet som ulovlig magtanvendelse.

Helt præcist efterspørger socialpædagogerne, at der ved magtanvendelse også bliver mulighed for at tage hensyn til fællesskabet og de andre børn.

Det bakker Jens Vegge Bjørck op om på plejefamiliernes vegne.

- Vi er positive over for, at man i en situation ikke kun tager hensyn til den enkelte, men også til det sociale fællesskab, siger han.

For formandens vedkommende handler det imidlertid også om at få klarhed og detaljeret vejledning på området for plejefamilierne.

- En udvidet detaljeret vejledning vil være med til at skabe tryghed, så plejefamilier ved, hvad de må, siger han.

Benny Andersen, som er formand for Socialpædagogerne, udtrykker i Kristeligt Dagblad også et ønske om, at reglerne for magtanvendelse fremover kommer til at gælde for plejefamilier.

Et udvalg under Socialministeriet, hvor Plejefamiliernes Landsforening er repræsenteret, kommer snart med forslag til nye regler for magtanvendelser.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce