To politidirektører renses i sag om gratis billetter

Ledelse

29/10/2015 11:50

Nick Allentoft

Politidirektører i Holstebro og Aarhus modtog gratis billetter, og det er ikke strafbart, siger statsadvokat.

To politidirektører er blevet renset i sagen om gratis adgang til kulturelle arrangementer. De har ikke gjort noget, der kan straffes, mener Statsadvokaten i Viborg.

Muligvis risikerer de to dog at få kritik for deres adfærd.

Statsadvokaten har besluttet at indstille efterforskningen mod politidirektør Jens Kaasgaard i Midt- og Vestjylland og mod den nu afgåede politidirektør i Østjyllands Politi, Jørgen Ilum.

- Jeg er enig med Politiklagemyndigheden i, at efterforskningen skal indstilles, fordi der ikke er grundlag for en straffesag, siger statsadvokat Jan Rechendorff til Ritzau torsdag.

Begge politidirektører modtog VIP-kort. Jens Kaasgaard fik et til Messecenter Herning, og Jørgen Ilum modtog et kort til Den Gamle By i Aarhus.

Men Kaasgaard har ikke brugt kortet. Det første kort blev returneret, og et nyt kort blev henlagt. Og for politichefen i Aarhus gælder det, at han i forvejen havde et privat årskort til Den Gamle By.

At modtage VIP-kort er i strid med de retningslinjer, som Moderniseringsstyrelsen har fastsat. 

Men de to politidirektører benyttede sig ikke af den mulighed, de fik. Og derfor er der ikke grund til at tro, at de havde til hensigt at overtræde straffeloven, fastslår statsadvokaten.

Undersøgelsen har imidlertid også drejet sig om de muligheder, som politidirektørerne derimod udnyttede.

Jens Kaasgaard har således fået billetter til 14 forskellige arrangementer i Messecenter Herning, og Jørgen Ilum har et antal gange været i Aarhus Teater.

De to har sagt, at de har deltaget for at vise flaget. Der var repræsentative formål, fordi erhvervsfolk, politikere eller kongelige også deltog, har det lydt.

I afgørelsen lægges forklaringerne til grund, og der peges også på, at politidirektørerne ifølge et svar til Folketinget har et vist skøn, når det gælder de repræsentative arrangementer.

Statsadvokat Jan Rechendorff ønsker ikke overfor Ritzau at udtale sig om, hvorvidt undersøgelsen bør føre til nye retningslinjer.

- Det er op til rigspolitichefen og rigsadvokaten, om de finder anledning til det, siger han.

I øvrigt skal Politiklagemyndigheden nu tage stilling til, om der i stedet er grund til at kritisere de to chefer for deres adfærd.

De gratis billetter og VIP-kortene er tidligere blevet beskrevet af Metroxpress. Avisen har citeret direktøren for Aarhus Teater for at vurdere, at premiereforestillinger ikke kan siges at være en repræsentativ opgave.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce