Politiet ændrer gavepolitik efter kritik af politichefer

Ledelse

08/09/2017 18:33

Nick Allentoft

Rigspolitiet har ændret reglerne for, hvad politifolk må og ikke må modtage i gaver i tjenesten.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fremover skal politiets chefer tænke sig om en ekstra gang, inden de tager imod fribilletter og andre goder.

Faktisk skal alle ansatte i politiet forberede sig på nye tider, for Rigspolitiet har nu ændret sin gavepolitik, oplyser Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

En politimand bør ikke tage imod så meget som en æske chokolade fra en borger, der for eksempel er taknemmelig over politiets indsats.

Han skal også være varsom med at deltage i kurser eller seminarer betalt af private virksomheder, lyder det i retningslinjerne.

For to år siden afviste Statsadvokaten i Viborg at rejse en straffesag mod den daværende politidirektører i Østjylland Jørgen Ilum og Midt- og Vestjyllands nuværende, Jens Kaasgaard.

Begge havde modtaget fribilletter til henholdsvis Aarhus Teater og Messecenter Herning.

- Man kan sagtens mene, at det er ligegyldigt, om en politimand får en æske chokolade. Og det er det måske også i mange tilfælde.

- Men den slags regler skal i sidste ende sikre vores tillid til, at de offentligt ansatte udfører deres arbejde sagligt og upartisk i alle situationer, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Ombudsmanden var gået ind i spørgsmålet i forbindelse med en af de to politidirektørsager. Og de ændrede retningslinjer stiller Ombudsmanden tilfreds, så der bliver ikke gjort mere fra den kant.

I sidste uge blev to politifolk frifundet i en sag om bestikkelse. De var anklaget for at have fået en stor rabat på en safaritur og et hotelophold fra rigmanden Karsten Ree. Værdien af rabatten var ifølge anklagemyndigheden over 25.000 kroner. Politifolkene argumenterede for, at værdien højst var nogle få tusinde kroner.

Retten mente, at rabatten måtte anses som en gave. Og retten mente også, at gaven var modtaget med relation til deres virke som politifolk.  Men retten mente ikke, at politifolkene selv havde indset det. Derfor gik de fri.

Sagen fik forsvarsadvokat Torben Koch op i det røde felt.

- Denne sag viser med al tydelighed, at der er forskel på Kong Salomon og Jørgen Hattemager, tordnede Koch i sin afsluttende procedure.

Han henviste til, hvordan en tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, Bettina Jensen, over tre år udbetalte tocifrede millionbeløb til bekendte i konsulenthonorar.

Sagen fik i sidste ende den konsekvens for Bettina Jensen, at hun stoppede i Rigspolitiet, men fik en fratrædelsesgodtgørelse på over 600.000 kroner.

FAKTA: Politiets gavepolitik Rigspolitiet har skærpet sin gavepolitik efter flere uheldige sager. Se her, hvad politifolk må og ikke må få.

To politidirektør var for nogle år tilbage i mediernes søgelys efter at have modtaget fribilletter. Reglerne dengang blev overholdt, men alligevel har politiet ændret sin gavepolitik.

Her er reglerne i hovedtræk:

* Ansatte i politiet må som det helt klare udgangspunkt ikke modtage gaver eller andre fordele, som de bliver tilbudt i forbindelse med tjenesten.

* Det gælder både, når giverens sag hos politiet er afsluttet, men også hvis giveren har en verserende eller kommende sag.

* Politiansatte bør derfor som udgangspunkt helt afholde sig fra at modtage taknemmelighedsgaver.

* Gaver kan naturligvis være fysiske genstande. Men der kan også være tale om rabatter eller deltagelse i arrangementer, for eksempel seminarer eller restaurantbesøg.

* I særlige tilfælde er det i orden at modtage en gave. Der er ingen beløbsgrænse, men det bør vurderes, om gaven er "sædvanlig", "mindre" eller "beskeden".

Lejlighedsgaver:

* Det er i orden at modtage værtsgaver, for eksempel ved besøg fra udlandet. Politiet nævner en bog om norsk politis historie som eksempel.

* Når politiansatte er på repræsentative opgaver i udlandet, er det i orden at modtage lignende gaver.

* Lejlighedsgaver accepteres også. Hvis en ansat ved et jubilæum for eksempel får en billig flaske vin fra Falck, er det o.k. 

* Men politiet nævner selv, at en kvindelig kollega som holder en reception forud for en barselsorlov, ikke bør modtage et par babysokker fra en ekstern samarbejdspartner.

* Det er også i orden, hvis en afdeling ved juletid modtager en mindre æske chokolade fra en virksomhed, politiet har arbejdet sammen med i årets løb.

Gaver ved eksterne arrangementer:

* Det er i orden at modtage kaffe eller frugt. Men hvis politiet ikke har betalt for forplejning ved for eksempel et seminar, bør de ansatte ikke modtage restaurantbesøg.

* I forbindelse med et oplæg eller et foredrag er det i orden at modtage en buket blomster eller et par flasker vin.

Kilder: Rigspolitiet

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.