Politikere kendte intet til omfanget af dansk spionlov

24/06/2014 09:41

Suleman Haider

Forsvarets Efterretningstjeneste har fået lov til at tappe dansk data og give det til NSA, mener eksperter.

Da Folketinget sidste år vedtog en lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), var flere af de ordførere, der skulle behandle lovforslaget, ikke klar over, hvor vide beføjelser loven ville give FE.

Flere af ordførerne siger til Information, at de ikke vidste, at loven giver FE en hjemmel til at tappe og videregive rådata til en tredjepart, for eksempel den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA).

Ifølge jurister er det konsekvensen af loven, der blev vedtaget af alle partier på nær Enhedslisten. 

IT-sikkerhedsstafetten

Flere tilfælde af hackerangreb på offentlige kernesystemer og Rigsrevisionens meget kritiske rapport i efteråret 2013 bør afføde en vigtig debat om IT-sikkerhed i Danmark. 

Den totale digitalisering af al kommunikation mellem borgere, erhverv og offentlige instanser medfører mange udfordringer. Dem søger IT-stafetten på DenOffentlige.dk at adressere.

Læs alle indlæggene i IT-sikkerhedsstafetten her. 

 

Samtidig viser dokumenter, som Information har fået adgang til via whistlebloweren Edward Snowden, at NSA og FE efter alt at dømme samarbejder om at tappe fiberkabler, der transporterer tele- og internettrafik gennem Danmark. 

Samarbejdet kan også indebære, at danske borgeres data kan blive opsnappet og videresendt til NSA.

Men flere ordførere var ikke klar over, at lovforslaget indeholder så vide beføjelser.

- Jeg var ved lovbehandlingen ikke personligt opmærksom på den meget vide adgang, som FE tilsyneladende har til at tappe rådata og videresende til tredjemand, siger Villum Christensen (LA), der som forsvarsordfører behandlede lovforslaget. 

Fra Enhedslisten var det retsordfører Pernille Skipper, der deltog i lovbehandlingen. Om FE's mulighed for at tappe og videregive rådata siger hun:

- Det var jeg ikke opmærksom på. Debatten dengang handlede i høj grad om, hvordan vi skulle kontrollere vores efterretningstjenester. Det var det, vi diskuterede, og knap så meget efterretningstjenesternes beføjelser.

Heller ikke Jonas Dahl, der var ordfører på lovforslaget for SF, erindrer, at der var debat om de vide beføjelser til FE.

- Jeg tror ikke, der har været tilstrækkelig opmærksomhed omkring det. Det er ikke noget, jeg har hørt forsvarsministeren eller regeringen forholde sig til, før sagen om Edward Snowden blussede op, siger han til Information.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V), mens forsvarsordfører Lene Espersen (K) ingen kommentarer har. Dansk Folkepartis Marie Krarup vil ikke svare direkte på spørgsmålet.

Mest Læste

Annonce