Politikere: Rekordfå organdonorer er problem for Danmark

Velfærd

14/04/2014 10:03

Antallet af danskere, der ønsker at donere organer, har ramt bunden. - Kæmpe problem, mener sundhedsordførere.

Danmark står over for alvorlige udfordringer, når det gælder organdonationer, mener en række politikere på tværs af Folketinget. For antallet af organdonorer i Danmark var det laveste nogensinde i 2013.

- Jeg synes, at det er rigtig trist, og det er et kæmpe problem, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, til Ritzau.

- Vi har alt for høje ventelister, og de betyder jo i yderste konsekvens, at nogle mennesker, der kunne have været reddet, dør, fordi vi har så lavt et antal organdonorer, uddyber hun.

Ud over det rekordlave antal donorer har Danmark også det laveste donortal i hele Norden, skriver Kristeligt Dagblad mandag.

Også Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne, udtrykker bekymring over tallene.

- Jeg er rigtig glad for, at en arbejdsgruppe har set på, hvad man kan gøre for at ændre det lave antal organdonorer i Danmark, for det er for lavt. Det er et problem for vores land og dermed også et politisk problem, siger han.

Arbejdsgruppen, som blandt andre Hjerteforeningen og Nyreforeningen har siddet med i, er kommet med en række anbefalinger, som både Venstre og Socialdemokraterne håber kan blive vedtaget som politiske initiativer.

Blandt andet skal flere faglige tiltag sættes i søen. Det kan eksempelvis være, at sundhedspersonalet bliver uddannet til at håndtere de svære samtaler med pårørende, når et menneske erklæres hjernedød.

De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, fortæller, at regeringen snart fremlægger en handlingsplan.

- Det er ikke nok at få en pamflet stukket i hånden. Folk er nødt til at tage stilling. En donor vil typisk kunne donere organer til tre eller fire mennesker, så det er mange liv, vi kan redde, siger hun.

Fredag er det 50 år siden, at man foretog den første organdonation i Danmark - en nyretransplantation på Aarhus Kommunehospital.

Hovedparten af patienterne på venteliste til et nyt organ venter da også på en nyre.

Men det lave antal donorer betyder ifølge Kristeligt Dagblad, at mennesker i stigende grad dør, mens de står på ventelisten, og derfor er der også flere pårørende til alvorligt nyresyge, som vælger selv at donere deres ene nyre.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce