Derfor har Danmarks Idrætsforbund (DIF) intensiveret jagten på private donationer sammen med Team Danmark.
- Den globale konkurrence i eliteidræt er så hård, at hvis ikke vi har eller får flere midler at gøre godt med, så vil vi ikke kunne klare os i konkurrencen fremover, siger Niels Nygaard, formand for DIF, til Ritzau.
Forventningen er, at der skal rejses mindst 100 millioner kroner over den næste olympiade – de fire år frem til OL i Tokyo.
Niels Nygaard peger på, at idrætten allerede i dag nyder godt af støtte fra private partnere. - På fondssiden har vi allerede nu et rigtig godt samarbejde med Salling Fondene bag Dansk Supermarked, som har ydet rigtig god opbakning i den forløbne periode. Det håber vi selvfølgelig at fortsætte med, siger han. DIF-formanden mener, at andre danske fonde også har en interesse i at promovere Danmark gennem idræt. Det samme har virksomheder, som for eksempel eksporterer varer til udlandet. Helt konkret har de private midler i år kunnet aflæses direkte i antallet af medaljer, der har slået den danske målsætning. Niels Nygaard peger blandt andet på sølvmedaljer høstet i cykling og roning. - Hvis ikke vi havde haft mulighed for at lave nogle særlige foranstaltninger, hvor de (atleterne, red.) kunne bo tæt på træningsbanerne eller udvikle cyklerne, ville vi ikke have fået den sidste millimeter eller procentdel, som har gjort, at vi har fået medaljer, siger han. Og penge er lig med medaljer, bekræfter senioranalytiker Rasmus K. Storm fra Idrættens Analyseinstitut over for Politiken. Forskning på området viser ifølge ham, at penge er en af de mest afgørende faktorer for at skabe sportslig succes. - Hvis det lykkes dem at rejse det beløb, kan det kun betyde et løft for dansk eliteidræt, siger senioranalytikeren til Politiken. Behovet for private donationer skyldes især, at den internationale konkurrence om OL-medaljerne er blevet voldsomt skærpet, fordi flere lande investerer massivt i idrætten. Samtidig er idrættens tilskud gennem de såkaldte lottomidler blevet mere usikre, fordi det statsejede Danske Spils overskud på Lotto har været faldende de senere år. Det tab skal derfor mere end opvejes af privat støtte. - Det vil give en god mulighed for at styrke præstationerne og øge antallet af medaljer, siger Rasmus K. Storm, som understreger, at forskningen på området viser, at penge er en af de mest afgørende faktorer for at skabe sportslig succes.