Professor-kritik: 2020-mål er meget lidt ambitiøst

Politik

12/09/2013 13:24

Freja Eriksen

Regeringens mål for antallet af udsatte børn, som skal have en ungdomsuddannelse, er ikke højt, siger ekspert.

Halvdelen af de stofmisbrugere, der afslutter et behandlingsforløb, skal enten være stoffri eller have et mindre misbrug i 2020.

Antallet af hjemløse i Danmark skal mindskes med 25 procent i 2020. Og andelen af 15-17-årige udsatte unge, der modtager fældende strafferetslig dom, skal være faldet med mindst 25 procent i 2020.

Sådan lyder nogle af målene, som torsdag bliver præsenteret i det 28 sider lange udspil "Alle skal med", når regeringen afslutter et to-dages regeringsseminar, skriver Politiken.

- For første gang er der en regering, som opstiller et samlet sæt af mål for de allermest udsatte grupper i samfundet. Der er simpelthen tale om et paradigmeskift, siger socialminister Annette Vilhelmsen (SF) til avisen.

Udspillet har været længe undervejs og sætter blandt andet mål for uddannelsesniveauet for udsatte børn, mål for anbragte børn, hjemløse, voldsramte kvinder og stofmisbrugere. 

På uddannelsesfronten bliver det for eksempel defineret som et mål at øge andelen af udsatte børn og unge, der får en ungdomsuddannelse fra 36 procent i dag til 50 procent i 2020.

Men både målene og metoden bliver udsat for kritik fra oppositionen, og fra brancheeksperter lyder det, at der først reelt kan tales om et "paradigmeskift", når der følge penge og konkret handling med for at indfri målene.

Professor Inge Bryderup fra Aalborg Universitet, som har forsket i anbragte børn og unges forhold, vurderer, at regeringens mål er "meget lidt ambitiøst":

- Det støder mig, at man ikke sætter sig de samme mål for udsatte og anbragte børn som for alle andre børn her i landet, nemlig at 95 procent af dem skal have en ungdomsuddannelse, når de er blevet 25 år, siger hun til Politiken.

Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, peger på, at det interessante bliver at se, hvordan regeringen vil handle.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce