Psykiatriske patienter må vente længere på behandling

Velfærd

21/01/2014 14:32

Ventetiden på behandling stiger markant i psykiatrien, og det kritiseres af Rigsrevisionen og Venstre.

Der går stadig længere tid, før voksne psykiatriske patienter får behandling. I 2013 måtte de i gennemsnit vente 43 dage efter den første kontakt med det psykiatriske system mod blot 35 dage i 2010.

Det oplyser Rigsrevisionen i et notat til Folketingets statsrevisorer.

Ventetiden vokser, skønt såvel Sundhedsministeriet som de fem regioner har taget flere initiativer for at sikre, at voksne kan få psykiatrisk behandling.

I 2013 måtte hver femte psykiatrisk patient vente mere end to måneder på behandling. I 2010 var det kun godt hver ottende patient.

Selv om Rigsrevisionen erkender, at det tager tid, før Sundhedsministeriets og de fem regioners initiativer virker, kritiserer Rigsrevisionen de manglende resultater.

- Rigsrevisionen finder det ikke tilfredsstillende, at ventetiderne er fortsat med at stige, siden beretningen om voksnes adgang til psykiatrisk behandling blev afgivet i 2010, og at der ifølge ministeriet først i 2016 kan ventes en positiv udvikling i ventetiderne, lyder det.

Regionerne skal ifølge Rigsrevisionen arbejde "aktivt og målrettet" på at behandle flere voksne psykiatriske patienter. Det ser dystert ud, hedder det fra Rigsrevisionen:

- Danske Regioner kan ikke redegøre for, hvornår de forventer, at ventetiden vil ændre sig i positiv retning.

Venstre vil sænke ventelisterne ved bedre behandling og ved klare mål ligesom Psykiatriudvalget, siger psykiatriordfører Jane Heitmann.

- Vi bakker Rigsrevisionen op i, at det ikke er acceptabelt, at ventetiden stiger, siger hun.

I satspuljen har alle partier undtagen Enhedslisten afsat 410 millioner kroner til psykiatri over fire år, siger Jane Heitmann, der påpeger, at S-SF før valget lovede at bruge to milliarder kroner mere på psykiatri.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce