Det siger finansminister Bjarne Corydon (S), efter at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har givet professor Nina Smith som formand for regeringens dagpengekommission halvandet år til at præsentere et nyt dagpengesystem.
Dagpengekommissionen
Kommissionen er ikke en syltekrukke, mener han,
- Det tror jeg ikke i betragtning af, hvor vanskelig en problemstilling det er. Det har vi alle tre haft lejlighed til at gøre os vore erfaringer med. Så er det nok en rigtig god idé at få det udredt ordentligt, siger Bjarne Corydon.
Han forklarer sig i Finansministeriet sammen med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og økonomiminister Margrethe Vestager (R). Hun var minister i 90'ernes SR-regeringer, som beskar dagpengeperioden, der med genoptjening i princippet var ubegrænset til fire år.
Margrethe Vestager vil ikke kommentere, om dagpengeperioden skal hæves fra de to år, som De Radikale, VK-regeringen og Dansk Folkeparti aftalte i 2011, og S-R-SF-regeringen gennemførte efter valget.
- Kommissionens opgave er at se, hvordan vi får et moderne dagpengesystem. Det dagpengesystem, som vi har, er opfundet for mange, mange, mange år siden. I dag arbejder folk på mange forskellige måder, siger Margrethe Vestager.
Enhedslisten og SF beskylder SR-regeringen for at sylte ændringer, skønt mindst 34.000 arbejdsløse har mistet deres dagpenge på grund af beskæringen af dagpengeperioden.
Det undrer Kristian Thulesen Dahl, hvorfor regeringen har skudt reformen til hjørnespark.
- Man kan ikke helt fortænke, at det fra regeringens side er meget udmærket, at der går lidt tid med sådan en kommission, siger han.
Dagpengesystemet kan gøres bedre, siger Mette F.Hvis dagpengesystemet kunne sættes op på en vægtskål, så svajer det i øjeblikket for meget uden at være til gavn for den enkelte.
Men nu skal den dagpengekommission, som regeringen har nedsat, undersøge mulighederne for at ramme det nødvendige balancepunkt på en klogere måde, end tilfældet er i dag, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).
- Det er klart, at det for os altid vil være vigtigt, at vi har et dagpengesystem, der sikrer økonomisk tryghed, når mennesker bliver arbejdsløse, siger hun og fortsætter:
- På den anden side skal vi have et system, som er med til at understøtte, at folk kommer hurtigst muligt i arbejde.
- Og vi vil gerne se, om det balancepunkt kan blive bedre, end det er i dag, lyder det fra beskæftigelsesministeren.
Fredag eftermiddag har Mette Frederiksen sammen med formanden for dagpengekommissionen, professor Nina Smith, præsenteret kommissoriet for kommissionen.
Blandt andet lyder en af opgaverne, at dagpengekommissionen skal vurdere "fordele og ulemper ved at gøre dagpengesystemet mere fleksibelt i forhold til skiftende konjunkturer".
Og selv om opgaven kan lyde stor, så er beskæftigelsesministeren tryg ved, at kommissionen kan undersøge mulighederne for et mere fleksibelt dagpengesystem.
- Det har været rejst af flere omgange, om vi kan have et dagpengesystem, der tager bedre højde for skiftende konjunkturer, siger Mette Frederiksen.
- Det er ikke let at finde en model, der kan det, men det er noget af det, vi har bedt kommissionen om at kigge på, tilføjer hun.
Ved udgangen af 2015 skal kommissionen komme med sine forslag til et fremtidssikret dagpengeområde - og forhåbningen er, at det bliver uden økonomiske ændringer i forhold til det nuværende dagpengesystem.
- Det er en rigtig svær opgave, men jeg tror, at vi nedsætter den rette kommission til at løfte opgaven, siger Mette Frederiksen og fortsætter:
- Det er et komplekst og bureaukratiseret område, men jeg har tillid til, at den her kommission kan komme med nye idéer, hvorefter der så vil følge politiske drøftelser.
I kommissionen sidder der ud over fem professorer også fire repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.
/ritzau/