Regeringen kalder opposition til energisnak

Bæredygtighed

18/03/2014 12:08

Klima- og energiministeren vil have svar fra partierne på, hvad de vil med energipolitikken.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) har indkaldt de borgerlige energiordførere til samtaler efter påske.

Det sker, efter at oppositionspartierne gennem længere tid har klaget over stigende afgifter til erhvervslivet, især den såkaldte PSO-afgift, der skal finansiere nye grønne energiformer.

Venstre og Dansk Folkeparti har endda truet med at opsige den brede energiaftale, som de selv tilsluttede sig i 2012. De Konservative vil også gerne have sænket afgifterne, men står fast på ambitionen om 40 procent lavere CO2-udslip i 2020 og mere klimavenlig energi.

- Jeg indkalder nu ordførerne til individuelle samtaler, for jeg vil gerne høre fra dem hver især, præcis hvad de har af holdninger, og så vi kan få afklaret, hvad fakta er, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

PSO-afgiften til forbrugere og virksomheder er steget mere end forventet, siden energiaftalen blev indgået i marts 2012. Den er sådan indrettet, at afgiften stiger, når elprisen falder, mens PSO'en falder, såfremt prisen på strøm går op.

Dansk Industri ønsker sammen med brancheorganisationen Dansk Energi at hjælpe de mest energislugende virksomheder med målrettede tiltag, så de skal betale lavere afgifter.

Men de to organisationer afviser kategorisk at genåbne energiforliget, som V og DF kræver, fordi det skaber for stor usikkerhed om de langsigtede investeringer i grøn energi som havmølleparker, biomasse og biogas.

En lang række virksomheder som eksempelvis Danfoss mener det samme.

Rasmus Helveg Petersen ønsker også inden samtalerne efter påske at rette en misforståelse i debatten, siger han.

- Den PSO, vi betaler nu, reflekterer ikke energiforliget. Den skyldes for længst afholdte investeringer, der blev indgået under VK-regeringen. Energiforliget giver kun en meget lille del af den PSO, vi betaler i dag siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce