Medier skal betale en meget større sum, når de krænker menneskers privatliv. Derudover skal ansvarshavende redaktører risikere fængsel, når deres medie groft bryder privatlivets fred.
Det siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.
- Vi har endnu ikke taget stilling til straffen. Vi ser på, om strafniveauet for mediers urigtige omtale er i overensstemmelse med dagens Danmark. Vi ser på, om erstatningen er rimelig, siger Preben Bang Henriksen.
LÆS OGSÅ: Regeringens lovprogram er her
- Vi vil kigge på ofre, som uberettiget svines til med forkerte historier i medierne.
Han påpeger, at en lussing i ansigtet i dag koster 40 dages fængsel, mens en chefredaktør slipper med dagbøder.
- I en række tilfælde har straffene ikke været proportionale med det, der er overgået ofrene, siger Preben Henriksen.
Han henviser til, at Ekstra Bladet i 2010 fejlagtigt hængte en mand i Herning ud som drabsmand med ansigt og navn på forsiden.
- "Genert og pigesky" stod der hen over forsiden. Manden afstod ifølge eget udsagn for at kræve erstatning af Ekstra Bladet. Han var bekendt med, at han selv skulle føre sagen, siger Preben Bang Henriksen.
Han mener ikke, at regeringen rammer ytringsfriheden med strengere straffe.
- Dét, der er lovligt og ulovligt i dag, vil også være det efter lovforslaget. Vi flytter overhovedet ikke ytringsfrihedens grænser, siger Venstres retsordfører.
Sagen skyldes ikke sagen mod Se & Hør, påpeger han.
- Nej. Venstre ville allerede i opposition skærpe straffen. Det stemte den daværende regering ned. Så vi kom ingen vegne, siger Preben Bang Henriksen.
I februar krævede justitsminister Søren Pind (V) straffen skærpet i "Respektpakke II" efter Straffelovrådets betænkning. I foråret 2015 krævede Venstre i opposition strengere straffe af krænkelser.
/ritzau/