KL og FOA har fundet sammen om nyt udspil til sikrede bosteder i psykiatrien. Her er det trappen på det nye psykiatriske sygehus i Vejle.

Regeringen opgav sit udspil om sikrede tilbud i psykiatrien: FOA og KL lægger nyt forslag frem

Politik

13/03/2017 10:15

Nick Allentoft

Nyt bud på bosteder fra KL og FOA modtages positivt af DF og den fungerende minister.
Sidste år blev den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen dræbt af et knivstik i ryggen på et bosted på Sjælland. Det er blot en af de seneste års sager om drab på danske bosteder.    Derfor kommer fagforbundet FOA og Kommunernes Landsforening, KL, med et fælles forslag, som skal begrænse volden på botilbud.

Står det til FOA og KL, skal der oprettes 150 nye behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne. De skal være for de borgere, der ikke er plads til i psykiatrien, men som er for syge og farlige til at komme ud i de kommunale tilbud. Her skal borgerne kunne opholde sig i længere tid, mens der er tid til at arbejde med deres psykiske lidelser, adfærd og svære misbrug.

LÆS OGSÅ: Bosteder hårdt ramt af dårligt arbejdsmiljø

I dag er problemet ifølge formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov, at en gruppe meget syge borgere bliver placeret på de kommunale botilbud, fordi der bliver skåret i sengepladser i psykiatrien.    - De hører ikke til her. De får ikke den behandling, de har brug for, og de er til fare for både dem selv, de andre borgere på botilbuddet og personalet, siger Thomas Adelskov.   Formanden for FOA, Dennis Kristensen, bakker op:    - Der er brug for et tilbud til de borgere, som har en svingdørstilværelse mellem bosteder og de psykiatriske afdelinger, siger han.   Forslaget minder om et tidligere lovforslag fra regeringen. Her var det også afgørende, at man skulle lave en ny mellemformsinstitution.   - Vi har haft så mange diskussioner. Derfor siger vi nu, at vi bør putte det ind i psykiatrien og sundhedsloven, så der ikke længere er tvivl, siger Dennis Kristensen, der glæder sig over, at FOA og KL har kunnet danne fælles front. - Vi repræsenterer sommetider to meget modsatrettede synsvikler, fordi det er KL, der driver bostederne, og FOA, som bemander dem. Det gør det ekstra stærkt, at vi sammen kommer med et forslag til en løsning, siger han.   Alle Folketingets partier – undtagen EL – aftalte i oktober 2016 at afsætte 400 millioner kroner til en ny handlingsplan for forebyggelse af vold på botilbud. Partierne mødes senere på måneden.   DF: Nyt tilbud til psykisk syge er godt DF er positivt indstillet på idéen om at oprette 150 nye behandlingspsykiatriske sengepladser i regionerne til psykisk syge.

- Det lyder da rigtig godt, hvis man begynder at kigge den vej, siger Dansk Folkepartis psykiatriordfører, Liselott Blixt.

- Vi mangler sengepladser i psykiatrien, og vi mangler, at man holder sig til psykiatriloven. Og det er netop det, FOA og KL går ud og siger nu.   Kernen i striden om det gamle forslag gik på, hvorvidt de nye bosteder skulle høre ind under serviceloven ligesom bostederne eller psykiatriloven, som de psykiatriske afdelinger drives under. Liselott Blixt fortæller, at hun bad ministeren lytte til kritikken fra organisationer.   - Det sagde ministeren, man havde gjort. Men det viser høringssvarene jo, at man netop ikke havde gjort. Og at der stadigvæk er massiv kritik. Det gjorde, at vi ikke ville være med længere, siger hun.   Sundhedsminister vil se nærmere på forslag om nye botilbud Det er godt med et nyt indspark til debatten om at sikkerheden på de psykiatriske bosteder, siger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).   - Jeg vil gerne kvittere for, at KL og FOA går sammen og spiller konstruktivt ind med et konkret forslag, som vi sammen med social- og sundhedsordførerne fra aftalepartierne vil se nærmere på, når vi senere på måneden skal mødes for at drøfte, hvordan vi konkret får udmøntet den politiske aftale, alle partier, undtagen Enhedslisten, indgik i efteråret. For det skal være sikkert og trygt for både beboere og personale at være på bostederne, skriver ministeren i en skriftlig kommentar.   Regeringen måtte i starten af marts droppe sit eget forslag om at oprette nye psykiatriske afdelinger til farlige patienter. Det skete efter kritik fra flere organisationer, der blandt andet frygtede en øget brug af tvang.   OVERBLIK: Nye psykiatriske bosteder skaber tumult Det er endnu ikke lykkedes regeringen at finde opbakning til en løsning, der skal sikre landets psykiatriske bosteder mod voldsepisoder og drab. Nu har Kommunernes Landsforening (KL) og fagforeningen FOA meldt sig på banen med et forslag. Her er et overblik over forløbet:   Oktober 2016 * Regeringen kommer med et udspil om at oprette en ny type specialiserede afdelinger for psykisk syge, hvor der blandt andet gives mulighed for at bruge tvang mod patienter. Det skal forhindre vold og drab på bosteder.   * Forslaget møder kritik fra blandt andre Dansk Psykiatrisk Selskab og Landsforeningen Sind. Også Dansk Folkeparti, SF, Radikale og Liberal Alliance er skeptiske.   Marts 2017   * Regeringen dropper forslaget om at placere farlige psykisk syge på en nye type særligt sikre bosteder. Det sker efter kritik fra flere interesseorganisationer. FOA beklager beslutningen.   * KL og FOA går sammen om et forslag om nye botilbud til psykisk syge.  

Mest Læste

Annonce