Fattigdomsdebatten boks
Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:
- Flere fattige øger pres på sundhedsvæsnet
- Folketinget - ikke EU - har forværret fattigdommen i Danmark
- Realitetscheck af uholdbar børnecheck
- Syv gode råd om at overleve på kontanthjælp
- Hvis unge på kontanthjælp var dyr
- Et 80-20 samfund med blindt øje for fattigdom
- Fattigdom er menneskets skyld
Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN.
Fredag blev høringssvarene på lovforslaget, der skal skærpe straffene for "utryghedsskabende tiggeri", så offentliggjort.
Forslaget møder kritik fra flere parter, der er blevet bedt om at vurdere det. - Vi tror ikke, at forslaget vil afhjælpe det generelle problem, og vi tror heller ikke, at det vil afhjælpe problemet lokalt. Tværtimod tror vi, at det vil skabe endnu større problemer for udenlandske hjemløse, der i forvejen er hårdt pressede, skriver De hjemløses landsorganisation, SAND, blandt andet i et høringssvar. Det Kriminalpræventive Råd (DKR) er heller ikke begejstret. - DKR. arbejder for at fastholde det høje tryghedsniveau i København. Vi finder dog ikke, at det konkrete lovforslag medvirker til, at problematikken omkring tiggeri bliver løst eller reduceret, skriver sekretariatschef Anna-Karina Nickelsen i høringssvaret. Pape: Skærpet straf for tiggeri rammer ikke kun udlændinge Folketinget vil onsdag stemme for et hastelovforslag, der skærper straffen for utryghedsskabende tiggeri til 14 dages ubetinget fængsel - uden nogen forudgående advarsel.Regeringen har fremsat lovforslaget i kølvandet på den seneste tids problemer med udenlandske tiggere fra især Østeuropa.
Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker ikke at ramme danske hjemløse og vagabonder med lovforslaget. Derfor har DF spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen (K), om ikke strafskærpelsen alene kan komme til at omfatte udenlandske statsborgere. Men det kan det ikke, siger ministeren i et folketingssvar: - Det vil hverken være foreneligt med Danmarks internationale menneskeretlige forpligtelser eller EU-retten at afgrænse anvendelsesområdet (...) helt eller delvist til gerningsmænd, der er udenlandske statsborgere. Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, er skuffet over svaret. Men støttepartiet skal "nok bakke op" om lovforslaget alligevel, forsikrer han: - Vi ville gerne straffe udlændinge hårdere end danskere. - Problemet er jo udenlandske statsborgere - i høj grad personer med roma-baggrund. Vi har det bedst med at målrette lovgivningen mod problemet. Martin Henriksen har også spurgt justitsministeren, om der vil ske automatisk udvisning af de personer, der dømmes efter den nye lov. Svaret er igen nej. Det vil nemlig betyde, at der skal udvises i alle tilfælde, også hvor udvisning vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser eller EU-reglerne. - Regeringen ønsker, at Danmark skal overholde sine internationale forpligtelser og de forpligtelser, der følger af EU-retten. Regeringen kan derfor ikke støtte et sådant ændringsforslag, lyder folketingssvaret. /ritzau/