Regeringsudvalg skal sikre offentligt ansattes ytringsfrihed

Politik

25/10/13 8:09

Offentligt ansatte skal ikke frygte for deres job, hvis de fortæller om ulovligheder på jobbet.

Det kan have store omkostninger, hvis man vælger at blive whistleblower og afsløre regelbrud eller ulovligheder i den virksomhed, man arbejder i.

Men offentligt ansatte skal trygt kunne gøre brug af deres ytringsfrihed.

Regeringen nedsætter derfor et udvalg, der skal undersøge, om der er behov for at styrke offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordning.

- Det er vigtigt, at offentligt ansatte føler, at de kan gøre brug af deres ytringsfrihed og ikke holder sig tilbage af frygt for eksempelvis deres karriere, siger justitsminister Morten Bødskov (S) og fortsætter:

- De mange offentlige ansatte i Danmark har stor viden om de forhold, de arbejder med. Den viden udgør et betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat.

FTF: Ansattes ytringsfrihed skal beskyttes bedre

En vigtig del af udvalgets arbejde bliver også at se på de såkaldte "whistleblowerordninger", der er et forholdsvis nyt fænomen i den offentlige forvaltning.

Tidligere efterretningsofficer og kaptajn Anders Kærgaard valgte at blive whistleblower og lække en video om overgreb på civile irakere under Operation Green Desert i 2004.

I gennem flere år fastholdt forsvaret, at danske soldater ikke optog video under operationen. Men da optagelserne kom frem, undskyldte forsvaret efter en større undersøgelse, at man tidligere havde givet forkerte oplysninger.

I en udsendelse om ytringsfrihed og whistleblowing mandag i DR2 fortalte Anders Kærgaard, at sagen betød, at han blev udstødt af forsvaret.

- For mig betød det, at jeg blev udstødt af forsvaret. Og det vidste jeg godt i det øjeblik, jeg gjorde det, fortalte han.

Det nye udvalg får en bred sammensætning med deltagelse af repræsentanter fra universiteterne, Danske Mediers Forum, Danmarks Journalistforbund, KL, Danske regioner, FTF, LO, AC, Folketingets Ombudsmand og Datatilsynet.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.