Budgettet i Skejby er desuden så presset, at for eksempel halvdelen af en administrationsbygning skal spares væk. Det vil blandt andet betyde "mistede besparelser på lejeudgifter", står der i statusrapporten for byggeriet.
Det nye supersygehus i Gødstrup ved Herning blev sidste år skåret med en etage på grund af økonomiske udfordringer, men byggeriet er fortsat presset på både tid og penge. - Et nyt prioriterings- og besparelseskatalog er derfor under udarbejdelse, står der i rapporten. Den første fase af Gødstrup skulle efter planen stå klar 1. januar 2017, men det er nu udskudt i godt to år. - Det er dybt irriterende, at vi ikke kan holde tidsplanen, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S), som vil se nærmere på, om der kan placeres et ansvar for forsinkelserne. Også i Viborg er der problemer med byggeriget. Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), kalder de nye oplysninger for "bedrøvelige". Sygehusbyggerierne skal have tilført flere penge, ellers bør man stoppe nogle af byggerierne, indtil der er fundet flere penge, mener han.Fremtidens hospitaler
Alle historier om det historiske hospitalsbyggeri - også fra udgivere, der er aktive på DenOffentlige - bliver samlet på vores temaside om Fremtidens hospitaler. Klik her og få overblik.
Mangler din historie? - skriv og hør mere om mulighederne.
Sundhedsminister Sophie Løhde er dog uenig. Til Jyllands-Posten sige hun, at "de økonomiske rammer har været kendt hele vejen igennem".
Professor: Penge løser ikke supersygehusenes problemer Supersygehusene er meget udfordret. Både på tidsplanen og på deres økonomi. Der er en klar risiko for, at der kan komme forøget forsinkelser i både ibrugtagen og budgetoverskridelser. Sådan lyder det fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, til udsigten om forsinkede jyske supersygehuse, som Jyllands-Posten tirsdag skriver om. Nye statusrapporter fra regionerne for byggeriet i Skejby ved Aarhus og i Gødstrup ved Herning viser, at der er rod i økonomien og markante forsinkelser. Det nye akutcenter i Skejby er for eksempel blevet udskudt til oktober 2017, selv om det skulle stå klar i 2016. Men det er ifølge Per Nikolaj Bukh vigtigt at pointere, at det ikke er sket endnu. For efter Rigsrevisionens kritiske rapport for nogle år siden, blev der er i 2013 indført et meget avanceret risikostyringssystem i projekterne - det tredje øje princippet - hvor man har nogle uvildige byggefaglige rådgivere til at risikovurdere projekterne. Det betyder, at man arbejder med nogle risikopuljer til risici for overskridelser og til uforudsete ting. - Men de nye faresignaler er, at man begynder at tage flere af de her risikopuljer i brug, og når man gør det, og der ikke er flere penge, så er man nødt til at skære ned på nogle af de ting, man havde planlagt. For eksempel halve administrationsbygninger. Det kan man ikke blive ved med, og på et eller andet tidspunkt kommer man ind til kernedriften, siger han til Ritzau Men løsningen er bestemt ikke flere penge til projekterne, siger økonomiprofessoren. - Hvis man siger, at der er brug for flere penge, så vil der blive brug for flere penge, og man skal tænke på, at vi står over for en række sygehusbyggerier og renoveringer, som er blevet tildelt midler fra staten. - Så hvis man starter med at give de første penge, så vil de efterfølgende sygehuse heller ikke behøve at barbere deres projekter til. Så snart man bevilger 100 millioner kroner til et sygehusprojekt, så skal man gange det med 10, for så har en masse andre sygehuse også behov for at have tilført midler. Så det er udfordringen, mener Bukh. Hos Danske Patienter man direktøren bekymret, men ser samtidig frem til at supersygehusene bliver færdige. Patientforening: Vi har brug for de nye supersygehuse - De nuværende sygehuse er ikke tidssvarende til en ordentlig behandling. Og derfor ser vi patienter, der ligger på gangene, samtaler, der foregår på gangene, fordi man ikke har samtalerum. Og patienter, der kastes rundt på sygehusene, fordi de ikke er indrettet til en sammenhængende behandling, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter. Spørgsmål: På nuværende tidspunkt er det vel ikke til at sige, om det går ud over patienterne?