Regionsformand vil forbyde rygning på hospitaler - læger og patientforening afviser

Politik

30/4/17 3:54

Nick Allentoft

Regionernes formand vil stoppe al rygning på de danske hospitaler. Lægerne afviser mens patientforening kalder det straf af patienter.
Det skal være slut med at kunne ryge på landets sygehuse, mener Bent Hansen. Hvis borgere vil have en cigaret eller en pibe tobak, må de gå helt væk fra matriklen, skriver Mandag Morgen.   - Hvis vi skal have en forbedret sundhedstilstand, skal det være mere besværligt at ryge, og det skal være dyrt, siger han.   Men forbud er ikke vejen frem mener lægerne, der foretrækker andre metoder.   - Vi vil meget gerne bidrage til mindre røg, men der bør være en kattelem for blandt andre terminalt syge, siger lægernes formand, Andreas Rudkjøbing.   Men man skal først og fremmest huske, at det er syge mennesker, man har med at gøre, mener Rudkjøbing.
- Det må først og fremmest handle om, at gøre alt, hvad vi kan, for at tilbyde præparater, der kan dæmpe nikotinafhængigheden, siger Andreas Rudkjøbing.   Andreas Rudkjøbing minder om, at der er en stor andel af rygere, der gerne vil stoppe. Derfor giver det god mening at konfrontere folk, hvis de bliver indlagt.   - Det er helt oplagt at give folk muligheden for at ændre vaner. Det kan være, at tobak er en af årsagerne til, at de er endt på sygehuset, så det er vigtigt med et stærkt tilbud til dem. Der er gode erfaringer fra et sygehus i Region Midt, hvor - selv om der ikke var rygerelaterede årsager til, at de var indlagt - så tog man også fat om den del ved at spørge ind til det, siger Andreas Rudkjøbing.   Patientforening: Rygeforbud er en straf mod patienter Der er tale om en straf mod de patienter, som er afhængige af cigaretter, siger landsformanden for Patientforeningen, Nicolaj Bang.    - Patienter på hospitalet er i en stresset situation. Hvis man gerne vil have folk til at ryge mindre, er det ikke på det tidspunkt, man skal sætte ind. Det virker mere som chikane, end som hjælp til at få folk til at stoppe med ryge, siger han.    Ifølge regionernes nyeste forebyggelsesudspil "Sundhed for livet" skal forbud heller ikke stå alene. I udspillet står der, at målet er, at både praksislæger og sygehuse i fremtiden mere systematisk henviser rygere til rygestopkurser.   Nicolaj Bang er enig i, at det er opbakning og vejledning, der skal til. 

- Med et rygeforbud forbyder man måske folk at ryge fem smøger, fordi man i gennemsnit er indlagt i to dage. Det er jo ikke det, der standser folks rygetrang. Et forbud tjener ikke andet formål, end af man har gjort noget fra politisk side. Det er ikke en hjælp, men det er derimod en straf, siger han.

Normalt er det som udgangspunkt ikke tilladt at ryge på landets sygehuse. Hverken inde eller ude.   Men mange sygehuse som Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Herlev tillader, at patienter og pårørende kan ryge i eksempelvis udendørs rygebokse.   /ritzau/