Rigspolitichef vil have adgang til dine spor på nettet

Ledelse

23/02/2016 10:17

Nick Allentoft

Rigspolitichefen støtter sin justitsminister i sagen om logning af internetbrugerne. Jens Henrik Højbjerg mener, at politiets muligheder for at efterforske digitalt "vakler".

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Mens regeringen møder kritik for at ville tvinge it- og teleselskaber til at opbevare oplysninger om forbrugernes adfærd, bakker rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu sin justitsminister Søren Pinds (V), skriver Berlingske.   Normalt blander rigspolitichefen sig ikke i kommende lovgivning, men i dette tilfælde gør han en undtagelse.

- Jeg tager ikke stilling til omkostninger eller andre spørgsmål, som jeg godt ved skal varetages politisk, siger han til Berlingske.

Rigspolitichefen ser ikke regeringens forslag om den såkaldte sessionslogning som overvågning. I stedet sidestiller han sessionslogning med de muligheder, politiet allerede har i dag. Her kan politiet med en dommerkendelse hente op til ét år gamle teleoplysninger hos teleselskaberne.   - Jeg har ikke indtryk af, at folk undlader at bruge deres telefoner, fordi politiet har mulighed for at hente teleoplysninger, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.   Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender fra teledata. Her gemmes indholdet i dine sms’er og opkald ikke. Til gengæld gemmes oplysningerne om, hvem der snakker sammen, hvor de er under opkaldet, og hvor lang tid opkaldet tager.   Rigspolitichefen mener, at det er helt afgørende for politiet, at det får mere vidtfavnende muligheder for at jagte kriminalitet på nettet.

- Jeg konstaterer bare, at kriminaliteten i stigende omfang er på vej væk fra det fysiske rum og ud på nettet. Politiet står altså med helt nye udfordringer, og i forhold til de kriminelles kommunikation på nettet vakler det under os, siger Jens Henrik Højbjerg.

Rigspolitichefen nævner onlinemisbrug af børn, hacking og terror som områder, hvor politiet langtfra er stærke nok uden sessionslogning.   FAKTA: Rigspolitichef støtter kontroversiel logningslov * Forslaget, der ventes at blive præsenteret i marts, har mødt kritik fra diverse organisationer og politikere.   * Regeringen vil genindføre og udvide overvågningen af tele- og internettrafikken i Danmark med den såkaldte sessionslogning.   * Sessionslogning betyder, at en internetudbyderne er forpligtet af loven til at registrere og gemme oplysninger om en brugers digitale fodspor. Heriblandt hvilke hjemmesider og servere, din personlige såkaldte ip-adresse kommunikerer med.   * I 2014 erklærede EU-Domstolen EU's logningsdirektiv for ugyldigt. Senere blev logning i Danmark suspenderet, fordi Justitsministeriet vurderede, at logningen ikke var et brugbart redskab i sin daværende form.   * Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender med teledata. Her bliver indholdet i en brugers sms'er og opkald ikke gemt.    * Med logning af internettrafik vil tele- og internetbranchen være tvunget til at lagre oplysninger om, hvem en bruger chatter med, taler med over Skype, eller hvilke hjemmesider du besøger.   * Ifølge lovforslaget skal politi og efterretningstjenester have dommerkendelse for at få adgang til oplysningerne. Kravet er en strafferamme på mindst seks år.   * Tele- og internetbranchen vurderer, at lovforslaget vil koste omkring en milliard kroner at indføre.   Kilder: Berlingske, jm.dk, Ritzau   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.