Rundspørge: Lange dage koster folkeskolen mange elever

Politik

24/6/14 8:30

Suleman Haider

Folkeskolereformen skulle blandt andet stoppe strømmen mod privatskoler. Men det mål bliver ikke indfriet.

Bekymring over blandt andet længere skoledage som følge af folkeskolereformen får interessen for private skoler til at stige i det kommende skoleår. 

Det fremgår af en rundspørge blandt 200 private grundskoler, som Politiken har gennemført i samarbejde med analysevirksomheden Bureau 2000. Rundspørgen er ikke repræsentativ, men kan udtrykke en tendens.

44 procent af de deltagende private grundskoler svarer, at de næste skoleår forventer flere elever end tidligere. 55 procent forventer et uændret elevtal, og ganske få forventer nedgang i elevtallet.

- Jeg har forespørgsler fra forældre, der overvejer skoleskift, fordi de er bekymrede over udviklingen i folkeskolen. For hvad betyder det for en lille purk på seks år at have en lang skoledag?, siger eksempelvis Henriette Haar Mønsted, skoleleder på Himmerlands Friskole, til Politiken.

Af de i alt omkring 670.000 børn i 0. til 9. klasse går lidt over hver sjette elev på en fri grundskole. Af den grund var et af målene med skolereformen at sætte en prop i elevstrømmen til de private skoler. Men det ser ikke ud til at blive indfriet første år.

De private skoleledere, som forventer flere elever efter sommerferien, regner i gennemsnit med en stigning på ni procent flere elever. Det svarer til, at folkeskolens markedsandel går tilbage med 4000 elever - fire gange mere end året før.

Men selv om pengene følger eleverne, kan formand Peter Bendix fra Dansk Friskoleforening sagtens få armene ned.

- Jeg håber ikke, de her tal holder. Folkeskolen har fortjent opbakning til den her reformproces, siger Peter Bendix til Politiken.

Over halvdelen af de private skoleledere svarer i rundspørgen, at folkeskolereformens øgede timetal er en del af forklaringen på den øgede interesse for de private. Også problemer med inklusion og skolesammenlægninger spiller ind.

Professor Per Fibæk Laursen fra Institut for Pædagogik på Aarhus Universitet deler friskoleformandens bekymring.

- Det er meget betænkeligt, hvis forældrene fravælger folkeskolen, fordi de er utilfredse med den. Det skræmmebillede, man ser for sig, er, at de offentlige skoler betragtes som et sekundært tilbud, siger Per Fibæk Laursen til Politiken.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.