S efterlyser penge til velfærd i ny 2025-plan

Politik

30/05/2017 16:02

Nick Allentoft

For mange fugle på taget og for lidt velfærd, siger Socialdemokraterne om regeringens nye 2025-plan.

Danmarks fremtid ser dyster ud, hvis regeringen kommer igennem med sin 2025-plan, som blev fremlagt tirsdag. Det mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Regeringen vil bruge under halvt så mange penge på velfærden, som den demografiske udvikling lægger op til. Med regeringens plan kommer vi til at mangle 13 milliarder kroner til børnepasning, hospitaler, politi og ældrepleje i 2025, siger han i en pressemeddelelse.

Se flere historier om 2025-plan

Regeringen forsøger at samle flertal om en ny 2025-plan, der skal løse en række af udfordringerne i samfundsøkonomien. Se alle historierne og debatten her. 

- De penge vil regeringen i stedet bruge på topskattelettelser. Det er både en forkert prioritering og dybt uretfærdigt.

Den politiske ordfører ser planen som statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) forsøg på at tilfredsstille regeringspartiet Liberal Alliances ønske om at sænke topskatten.

- 2025-planen løser muligvis Lars Løkkes problemer med Anders Samuelsen, men den løser ikke udfordringerne for dansk økonomi, siger han.

- Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft, og det får man ikke ved at sænke topskatten.

Nicolai Wammen er samtidig bekymret for, at regeringen lægger op til at få mange flere hænder på arbejdsmarkedet.

Han mener, at det kan komme til at gå ud over de svageste i samfundet.

- Man har droppet at hæve pensionsalderen, men alligevel fastholder regeringen målet om at øge arbejdsudbuddet med op til 60.000. Der gemmer sig nogle ubehagelige reformer bag de tal, siger han.

- Der står, at de vil rokke ved overførselsindkomsterne, men ikke hvordan. Hvis man skal nå det mål, så må det være noget stort. Jeg er bange for, at de lægger op til at skære i dagpengene.

Den nye 2025-plan "Vækst og Velstand" skal ifølge regeringen lægge linjen for den økonomiske politik over de næste år.

Det er ambitionen at øge væksten i Danmark med 80 milliarder kroner ved at øge antallet af borgere i arbejde og skabe højere produktivitet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce