Sag om amerikansk overvågning er nået til Danmark

Politik

25/11/2013 09:19

Spiontjenesten NSA har skaffet sig adgang til datacentre i blandt andet Danmark, ifølge amerikansk avis.

For første gang er der nu konkrete oplysninger, der peger på, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA er involveret i overvågningsaktiviteter i Danmark, skriver Politiken.

Avisen New York Times refererede i weekenden lækkede NSA-dokumenter, som beskrev, hvordan NSA har skaffet sig adgang til "intetanende" datacentre i blandt andet Danmark.

Ifølge New York Times bruger NSA et særligt program til at overvåge, hvordan informationer bevæger sig rundt på internettet.

Avisen refererer en intern NSA-liste, hvoraf det fremgår, at datacentrene blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen.

Derudover forklarer amerikanske regeringskilder til avisen, at overvågningen foregår ved, at efterretningstjenester "i hemmelighed" bruger såkaldte frontselskaber til at skaffe sig plads på servere i datacentrene.

En talsmand for NSA underbygger over for Politiken oplysningerne. Han fortæller, at NSA samarbejder med en række partnere og allierede om at opfylde sine mål om indhentning af udenlandske efterretninger.

- Og i hvert tilfælde er disse operationer i overensstemmelse med amerikansk lov og med de relevante lovgivninger, som de pågældende partnere og allierede er underlagt, skriver talsmanden i en mail til Politiken.

Han ønsker ikke at udtale sig konkret om Danmark.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviste søndag at kommentere de nye oplysninger over for Politiken.

Bødskov henviser til tidligere udtalelser om, at regeringen ikke har grund til at tro, at der på "ulovlig vis" foregår amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark.

Heller ikke Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ønsker at udtale sig.

Men Morten Bødskov kan vente sig en række spørgsmål fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper:

- Vi må nu have opklaret, om den danske regering har givet tilladelse til, at NSA foretager overvågning i Danmark, siger hun til Politiken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce