Sag om amerikansk overvågning er nået til Danmark

Politik

25/11/13 8:19

Spiontjenesten NSA har skaffet sig adgang til datacentre i blandt andet Danmark, ifølge amerikansk avis.

For første gang er der nu konkrete oplysninger, der peger på, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA er involveret i overvågningsaktiviteter i Danmark, skriver Politiken.

Avisen New York Times refererede i weekenden lækkede NSA-dokumenter, som beskrev, hvordan NSA har skaffet sig adgang til "intetanende" datacentre i blandt andet Danmark.

Ifølge New York Times bruger NSA et særligt program til at overvåge, hvordan informationer bevæger sig rundt på internettet.

Avisen refererer en intern NSA-liste, hvoraf det fremgår, at datacentrene blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen.

Derudover forklarer amerikanske regeringskilder til avisen, at overvågningen foregår ved, at efterretningstjenester "i hemmelighed" bruger såkaldte frontselskaber til at skaffe sig plads på servere i datacentrene.

En talsmand for NSA underbygger over for Politiken oplysningerne. Han fortæller, at NSA samarbejder med en række partnere og allierede om at opfylde sine mål om indhentning af udenlandske efterretninger.

- Og i hvert tilfælde er disse operationer i overensstemmelse med amerikansk lov og med de relevante lovgivninger, som de pågældende partnere og allierede er underlagt, skriver talsmanden i en mail til Politiken.

Han ønsker ikke at udtale sig konkret om Danmark.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviste søndag at kommentere de nye oplysninger over for Politiken.

Bødskov henviser til tidligere udtalelser om, at regeringen ikke har grund til at tro, at der på "ulovlig vis" foregår amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark.

Heller ikke Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ønsker at udtale sig.

Men Morten Bødskov kan vente sig en række spørgsmål fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper:

- Vi må nu have opklaret, om den danske regering har givet tilladelse til, at NSA foretager overvågning i Danmark, siger hun til Politiken.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.