Fotograf: Anne-Mie Dreves
Fotograf: Anne-Mie Dreves

Sexdebut: Ingen sex uden kærlighed

Velfærd

08/9/14 10:17

Suleman Haider

De fleste unge har ikke sex, før de bliver 16 år. Den gennemsnitlige debutalder har ikke rykket sig i 50 år.

Unge er romantiske og venter med det første samleje, til de har forelsket sig.

Selv om de kan se sex på tv, og porno aldrig er længere væk end et klik med musen, så er de fleste tilbageholdende, når det kommer til deres egen seksualitet.

- I offentligheden er der måske et indtryk af, at den seksualiserede verden, vi lever i, påvirker unge til at være vilde og uansvarlige. 

- Men sådan er det ikke, siger Christian Graugaard, professor i sexologi på Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet.

Han og en kollega gennemgår i Ugeskrift for Læger en række undersøgelser fra 1950'erne og frem, der har undersøgt den seksuelle debutalder og konkluderer, at den i et halvt århundrede gennemsnitligt har ligget stabilt på 16 år for både drenge og piger.

Læs også: Sundhedssamtaler hjælper Aalborgs unge med at blive sundere

Det er ganske vist betydeligt tidligere end de bedste- og oldeforældre, som blev født før Anden Verdenskrig, og som ventede, til de var omkring 20 år. 

Men når nutidens unge sammenlignes med deres forældre, så udjævner forskellen mellem generationerne sig.

Siden den seksuelle frigørelse i 1960'erne har debutalderen ikke flyttet sig.

- Det tyder på, at nutidens unge i høj grad er i stand til at filtrere i de mange påvirkninger, de udsættes for, siger Christian Graugaard.

Han mener, at de fleste forstår at lægge en sund distance til både nettet og reality-programmerne og i stedet husker, at følelserne skal være med. 

- Ikke fordi, de kun tror på den eneste ene, men mere hylder den pragmatiske kærlighed, hvor de er monogame så længe, det varer, siger Christian Graugaard.

Læs også: På med kondomet: Spetakulær event sætter fokus på seksuel sundhed

Men den gennemsnitlige debutalder dækker over store forskelle, hvor nogle skal nå at fylde tyve eller mere, mens andre kun er 13-14 år. 

Og det er problematisk, for risikoen for uønsket graviditet og kønssygdomme vokser jo yngre man er, siger Birgit Petersson, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og ekspert i medicinsk kvinde- og kønsforskning.

- Der er en stor sårbar gruppe, især blandt pigerne, som vi burde gøre mere for at oplyse og støtte, siger Birgit Petersson.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.