SF: Dele af Nets skal blive på danske hænder

Politik

17/02/2014 09:32

10 procent af dankort-udbyderen skal ikke overlades til udenlandsk køber, mener SF's erhvervsordfører.

Flere partier i Folketinget frygter for datasikkerheden, hvis Nets bliver solgt til en amerikansk virksomhed.

SF foreslår derfor, at der ikke røres ved Nationalbankens andel af dankort-udbyderen på cirka 10 procent. Nets står også bag blandt andet betalingsservice og NemID.

- Jeg synes, at vi skal se på, om vi ikke kan beholde den ejerandel på statslige hænder. Det handler om at have indflydelse på den elektroniske infrastruktur, der er tale om, via en ejerandel, siger SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til Ritzau.

Om det så lige netop skal være Nationalbanken, der er aktionær i Nets, er ikke altafgørende. Det afgørende er, at staten ikke træder helt ud af ejerkredsen.

- Nets er alt for vigtig for det danske samfund til at risikere, at vi mister kontrollen. Både når det kommer til datasikkerhed, forbrugerbeskyttelse og i forhold til at kunne beholde dankortet, siger hun.

To amerikanske konsortier er ifølge Berlingske med i budkampen.

Lisbeth Bech Poulsen vil kun kunne acceptere en amerikansk ejerkreds i Nets, hvis der er sikkerhed for, at amerikanske myndigheder ikke får adgang til personfølsomme data.

Derfor støtter SF et politisk flertal uden om regeringen, der vil have en ekspertgruppe til at undersøge konsekvenserne af Nets-salget og kulegrave hele problematikken om retten til den slags oplysninger efter et salg.

- Hvis salget af Nets går igennem, skal der være klokkeklare krav til at sikre, at data ikke ender i for eksempel USA udenfor vores lovgivning, siger hun.

- Danske borgere skal have fuldstændig sikkerhed for, at deres data hører under dansk eller europæisk lovgivning og ikke amerikansk, siger hun.

Myndighederne i USA har på grund af den såkaldte Patriot Act, der blev indført efter terrorangrebene i 2001, udvidede beføjelser til at overvåge og indsamle data.

En juraprofessor vurderer i Berlingske, at det kan betyde problemer, hvis Nets kommer på amerikanske hænder.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce