SF vil have kommission til at kulegrave overvågning

Infrastruktur

25/04/2014 10:55

Freja Eriksen

Alle partier ønsker mere viden om overvågningen af danskerne, men regeringen afviser forslag om kommission.

SF vil have regeringen til at nedsætte en kommission, der skal undersøge omfanget af overvågningen af danskerne. Det tidligere regeringsparti frygter, at masseovervågningen er løbet løbsk og vil have lovgivningen på området strammet. 

Det siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF og formand for Folketingets retsudvalg, til Berlingske.

- Overvågningen antager i dag rigtig mange ansigter, og de bunkevis af data, der ligger om danskerne på nettet, giver mulighed for at tegne nogle meget tætte og præcise personprofiler af folk. 

- Og man ved ikke, hvor de informationer ender henne, hvad de bliver brugt til - og hvem der køber dem. Det er rigtigt ubehageligt, siger hun til avisen.

Læs også: Busselskaber vil optage din samtale i bussen

Overvågning af private personers computere og mobiltelefoner har været et af de største temaer globalt efter det seneste års mange afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden om amerikanske efterretningstjenesters omfattende overvågningsmetoder. 

Snowdens mange oplysninger er "dybt bekymrende", mener Karina Lorentzen.

Enhedslisten og Liberal Alliance støtter forslaget fra SF. Venstre og Dansk Folkeparti er enige i, at der mangler viden om omfanget af overvågningen, men afviser forslaget om at nedsætte en kommission. En arbejdsgruppe i Folketinget eller et udvalg kan undersøge problemet, mener partierne. 

Regeringen ønsker ikke at tage initiativ til et "dyrt" kommissionsarbejde ifølge Jeppe Bruus, medlem af retsudvalget for Socialdemokraterne. 

- Men det er da bestemt en bekymring, vi skal tage alvorligt. Vi kan eksempelvis se, at mange forbrugere er bekymrede over, hvad der sker med deres oplysninger på nettet. Så der kan givetvis være områder, som det ville være relevant at tage op - også i forhold til at få mere information, siger Jeppe Bruus til Berlingske. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce