I dag kan realkreditinstitutterne fejre sig selv og en milliardindtjening. Det bør få sektoren til at tage ansvar for de store låneproblemer i yderområderne.
Sådan lyder det fra SF's lokalsamfundsordfører, Karina Lorentzen, efter at der onsdag har været årsmøde i Realkreditforeningen.
- Det er helt urimeligt, at de store realkreditinstitutter skovler milliarder af kroner i kassen på bidragssatserne, mens helt almindelige danskere får afslag på lån til deres drømmehus eller virksomhed i yderområderne.
- Det er en ond spiral, som hæmmer væksten de steder i landet, som har brug for at få sat gang i boligsalget og få flere tilflyttere til områderne, siger Karina Lorentzen.
Ordføreren nævner, at bidragssatserne mange steder er fordoblet i løbet af få år.
Samtidig har de fire største realkreditinstitutter i 2014 tjent over 18 milliarder kroner i indbetalinger på bidragssatsen, lyder det fra SF'eren.
- Det er langt ude, at institutterne ikke vil tage ansvar for, at man kan få et lån alle steder i landet, når de har den slags indtægter, siger hun.
Hvis realkreditinstitutterne ikke er villige til at se indad og lave om på den måde, tingene fungerer på i dag, mener Karina Lorentzen, at der fra politisk side bør ses på, hvordan konkurrencen kan skærpes.
Hendes håb er, at forbrugerne kan stå stærkere, når der skal optages et realkreditlån.
- Det er i dag meget dyrt at skifte realkreditinstitut. Derfor er mange danskere meget varsomme med at flytte lånet hen til konkurrenten.
- Det giver os en utrolig dårlig forhandlingssituation og gør, at vi ofte bare finder os i de vilkår, som realkreditinstitutterne stiller, siger Karina Lorentzen.
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) har allerede truet med et indgreb over for bidragssatserne til fordel for boligejerne.