Skoleelever koster vidt forskelligt i kommunerne

Velfærd

05/11/13 9:51

Freja Eriksen

Folkeskolen og driften af den er til debat i den kommunale valgkamp. Blandt andet i Lemvig, hvor skolelukninger bliver en del af valgkampen. Det fortæller DR Midt & Vest.

Lemvig Kommune driver nemlig den dyreste folkeskole i Midt- og Vestjylland. Lemvig bruger 14.000 kroner mere årligt per folkeskoleelev end i Viborg, som driver landsdelens billigste skolevæsen. Alligevel scorer Viborg-elever bedre karakterer til eksamen.

Eleverne i Viborg fik bedre karakterer ved folkeskolens 9. klasses afgangsprøve. I syv ud af ni prøvefag klarede Viborg-eleverne sig bedst i forhold til eleverne i Lemvig.

- Det kan ikke hjælpe at putte sig. Det er krystalklart at vi er nødt til at gøre noget, siger det socialdemokratiske medlem af familie- og kulturudvalget i Lemvig, Karsten Kragelund blandt andet på baggrund af det faldende børnetal i kommunen.

Derfor kan han ikke udelukke, at det bliver nødvendigt at lukke flere skoler i Lemvig kommune.

Men formanden for familie- og kulturudvalget i Lemvig, Henrik Thygesen fra Venstre, vil ikke centralisere mere:

- Nej, jeg vil ikke lukke skoler i den kommende periode, fastslår han overfor DR Midt & Vest.

I Viborg går der i gennemsnit 401 elev på hver skole. I Lemvig går der 256: - Der er langt imellem husene, vi skal have en decentral struktur. Ellers bliver vejen bare for lang, mener Henrik Thygesen.

Men i Lemvig bliver de nødt til at diskutere struktur. Igen, mener socialdemokraten Karsten Kragelund:

- Hvis man siger, at man ikke vil diskutere struktur er det for at opnå en kortvarig popularitet som jeg ikke vil være med til, siger han til DR Midt & Vest.

Men selv om Viborg eleverne får bedre karakterer end dem i Lemvig, kan man ikke nødvendigvis konkludere, at små og dyre skoler er dårligere end store og billige, siger professor i pædagogik Niels Egelund fra Aarhus Universitet:

- Forskellen i karakterer skyldes især forældrenes uddannelsesmæssige baggrund, siger Niels Egelund. - Det betyder faktisk lige så meget som lærernes indsats.

Citat fra DR Midt & Vest

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.