Skovene mister 100 millioner kroner på oktoberstormen

Bæredygtighed

12/11/13 11:38

Skovene kan ikke få erstatning efter stormen i oktober. Danske Skove vil have omgjort beslutningen.

Danske skovejere kan ikke få forsikringspenge udbetalt i forbindelse med den storm, der ramte Danmark i slutningen af oktober. Det har Stormrådet afgjort. Men Dansk Skovforening vil have beslutningen lavet om.

- Der er rigtig mange skove, der er blevet ramt rigtigt hårdt. Der er ingen tvivl om, at for den enkelte skovejer, der er blevet ramt, så var den her storm mindst lige så ødelæggende som i den 1999, siger Jan Søndergaard, direktør i Dansk Skovforening.

Skovforeningen skønner, at skovenes samlede tab ved dette stormfald udgør i størrelsesordenen 100 millioner kroner for de berørte skovejere. Men Stormrådet afviser at aktivere forsikring og gentilplantningsordning.

Begrundelsen fra rådet er, at der ikke er tale om så store mængder væltede træer, at stormfaldsordningen kan aktiveres. Værst gik det ud over det sydøstlige Sønderjylland, hvor cirka 80.000 kubikmeter nåletræer væltede eller knækkede.

Men Skovforeningen mener, at Stormrådets afgørelse er forkert:

- Stormrådet har simpelthen et faktuelt forkert tal for stormfaldet, hvis de tror, at der kun faldt 80.000 kubikmeter skov i Sønderjylland. Det var kun i statens skove, siger Jan Søndergaard.

Ifølge Dansk Skovforening udgør statsskove omkring 20 procent af skovene i Danmark - resten er privatejet skov.

Stormfaldsordningen blev indført med 1999-stormen, hvor man lavede en ordning, så skovejere kan forsikre sig mod storm. Men forsikringen træder ikke i kraft med rådets afgørelse.

En del af tabet kan hentes igen ved salg af de væltede og knækkede træer:

- Men når en stamme er knækket midt over, så er den næsten værdiløs for træindustrien. Træet er fuld med indre spændinger og brud, og i stedet for at ende på et savværk, ender træet i brændebunken til en meget lav pris, siger direktøren.

Ifølge Dansk Skovforening væltede orkanen 28. oktober et sted mellem 320.000-350.000 kubikmeter træ landet over.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.