Socialchef: Vi smider jo ikke penge ud til ingenting

Ledelse

29/12/2013 14:16

Nick Allentoft

Socialchef afviser Venstres kritik af for dyre opholdssteder til utilpassede børn og unge. Kommunernes kasser står ikke på vid gab for opholdssteder til utilpassede unge. Kommunerne har i årevis haft fokus på dyre opholdssteder, og der er arbejdet stenhårdt for føre tilsyn med dem.

Ole Pass, socialchef i Rødovre og formand for foreningen af socialchefer, afviser Venstres kritik af, at kommunerne betaler milliarder til opholdsstederne uden at få noget for pengene.

- Kommunerne er i årevis blevet kritiseret for at spare for voldsomt på de specialiserede områder, så jeg synes egentlig, at det er sådan et pendul, der svinger frem og tilbage, siger Ole Pass og fortsætter: 

- Jeg har lidt svært ved at genkende Venstres korstog mod det her. Selvfølgelig smider vi ikke penge ud til ingenting.

- Der er lavet en stor tilsynsreform, der netop skal undersøge samtlige kontrakter og de opholdssteder, der allerede er etableret, skal også have genforhandlet og efterset deres forhold. Jeg forstår ikke rigtig, hvad der skal ske yderligere, siger Ole Pass.

2287 borgere koster hver deres kommune over en million kroner om året. Heraf koster 211 borgere hver mellem to og tre millioner kroner, og 76 koster over tre millioner kroner om året.

Det er Jyllands-Posten, der for første gang har kortlagt antallet af dyre socialsager i kommunerne - fysiske handicapsager er fraregnet - og det viser, at den samlede udgift ligger på over tre milliarder kroner.

Kommunerne bruger alt for mange penge på at sende utilpassede børn og unge på opholdssteder, mener Venstre.

- Når det kommer til disse unge, som opfører sig voldsomt, er der tilsyneladende ingen smalle steder, siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, til Jyllands-Posten.

- Det er jo ikke sådan, at vi har en særlig kasse til børn, der bliver kriminelle og en til dem, der ikke bliver kriminelle. Det, der er tale om, er, at der er nogle børn, der har brug for en pædagogisk kontakt stort set døgnet rundt, siger Ole Pass.

Ifølge socialchefen koster det fem fuldtidsstillinger at have en voksen omkring et barn døgnet rundt. Og 80 procent af de mange millioner bliver brugt til lønninger.

- Det er sørgeligt, at sådan noget er nødvendigt, men hvis man ikke gør noget, så vil regningen blive større. 

- Det her skulle gerne forebygge, at de unge kommer ud i en livslang skæv tilværelse, så hellere ofre noget i ungdommen, så kan man diskutere, hvornår forebyggelse skal starte.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce