Socialchefer: Kontanthjælpsmodtagere bør spare op

Velfærd

02/3/15 8:36

Nick Allentoft

Kommunerne siger oftere nej, når danskere beder om at hjælp til indskud, elregninger, medicinudgifter, flytning eller tilskud til begravelse.

Ifølge Foreningen for Socialchefer, har kommunerne i dag strammere fokus på, om folk selv er i stand til at betale såkaldte 'enkeltydelser', skriver Avisen.dk.

Og her er det rimeligt at bede nogle kontanthjælpsmodtagere om at spare op og betale selv, mener formand for socialcheferne Helle Linnet.

- Det nemmeste er at sige ja til at støtte, men det kan vi ikke ud for en økonomisk begrundelse og en betragtning om, hvad der er rimeligt, siger hun til Avisen.dk.

På fem år har kommunerne skåret over 800 millioner kroner væk af støtten til økonomisk trængte.

Ifølge Helle Linnet handler det om, at kommunerne er blevet skrappere til at følge lovgivningen, når det drejer om enkeltydelser efter Aktivloven.

- Der er nogle, som har mulighed for at spare op på kontanthjælp. Hvis to forsørgere bor sammen med deres børn og modtager flere ydelser, har de på nogle punkter samme indtægt som nogle lavtlønsgrupper, siger hun til Avisen.dk.

De hjemløses landsorganisation SAND har set flere eksempler på, at kommuner afviser at betale støtte til indskud på boliger – og at den hjemløse derfor må blive på gaden.

Men virkeligheden er ikke altid så enkel, indvender Helle Linnet.

- Hvis kommunen gentagne gange har betalt indskud og husleje, men den hjemløse misligeholder sin aftale og ikke betaler regninger, bliver det sværere at få støtte efterfølgende. Den enkelte vælger selv, hvad der er vigtigt. Hvis man ryger 60 cigaretter om dagen eller bruger pengene på øl og andre ting, kan det betyde, at der ikke bliver råd til husleje eller medicin, siger hun til Avisen.dk.

Når det drejer sig om hjemløse eller psykisk syge, er det heller ikke altid den bedste og mest langsigtede løsning blot at betale enkelte udgifter, når det brænder på, mener Helle Linnet.

Risikoen er, at folk gang på gang på gang ikke kan overskue deres liv og økonomi, og at problemerne derfor gentager sig.

- Nogle gange kan kommunerne ikke forvente, at folk kan spare op. Det er at bede om noget, man ikke kan få. Her kan det være bedre at tilbyde at sætte borgeren under administration. Det kan give den enkelte ro, fordi der bliver styr på økonomien, og man slipper for at tænke på, hvor man skal bo næste gang, siger Helle Linnet til Avisen.dk.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.