Spejderne har købt Middelgrundsfortet, som nu skal omdannes til laboratorium for unge mennesker.

Spejdere gør Middelgrundsfort til Ungdomsø

Infrastruktur

12/02/2015 17:31

Nick Allentoft

I fremtiden bliver en gammel fæstningsø i Øresund laboratorium for børn og unge. Spejderkorpset har købt Middelgrundsfortet og vil styrke unges samfundsansvar.

Middelgrundsfortet blev anlagt som en kunstig ø i Øresund ud for København i årene 1890-1895 og var oprindelig en del af hovedstadens befæstning. 

Men fra 1. april skifter det gamle fort fuldstændig karakter, når det bliver overtaget af Det Danske Spejderkorps. Spejderne vil i fremtiden bruge øen som ungdomscenter og "aktivitetslaboratorium" til at styrke engagement og samfundsansvar hos børn og unge. 

De unge skal udvikles til aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, der udviser lederskab for at skabe positive forandringer i samfundet. Samtidig skifter fortet navn til Ungdomsøen, oplyser spejderchef i korpset David Hansen.

- Det her kan give mulighed for, at vi kan invitere forskellige ungdomsorganisationer ud til øen for at deltage i nogle af vores aktiviteter for at træne samfundsansvar og skaberkraft, siger han til Ritzau.

Spejderne vil skabe et sted, som ikke blot bruges af korpset selv, men af mange forskellige unge.

- Ligesom når politikerne mødes til Folkemødet på Bornholm, så kommer der til at være mulighed for, at de unge hver dag kan mødes på Middelgrundsfortet, siger David Hansen.

Middelgrundsfortets enestående placering og omgivelserne, som ligger langt fra hverdagens rammer, bliver en kreativ med- og modspiller, når børn og unge skal udfordre sig selv og hinanden, tilføjer spejderchefen.

I spejderkorpset spærrede man øjnene op, da fortet i november blev sat til salg for 16,5 millioner kroner. Købet er nu gennemført med en støtte på 20 millioner kroner fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden.

Der bliver oprettet en selvstændig fond med udgangspunkt i spejderbevægelsen, som skal stå for driften af centret.

Middelgrundsfortet skulle i sin tid sikre, at landets hovedstad ikke blev bombarderet fra søsiden og skulle samtidig spærre sejlløbene ind til byen. Fortet var i brug indtil 1962, og senere blev det i perioden 1968-1984 brugt af flyvevåbnet som raketbatteri. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce