"Der er altså ikke blot tale om, at Forskerservice på SSI blot godkender alle henvendelser om at få data udleveret," siger Nils C. Strandberg Pedersen, administrerende direktør hos Statens Serum Institut. Foto: Tuala Hjarnø
"Der er altså ikke blot tale om, at Forskerservice på SSI blot godkender alle henvendelser om at få data udleveret," siger Nils C. Strandberg Pedersen, administrerende direktør hos Statens Serum Institut. Foto: Tuala Hjarnø

SSI om sundhedsdata: Vi godkender ikke alle ansøgninger

Velfærd

31/3/15 10:03

Mikkel Sarka

Statens Serum Institut udleverer kun danskeres helbredsdata, hvis det gavner forskningen, oplyser instituttet.

Forskere, der ønsker adgang til danskernes helbredsoplysninger, skal søge tilladelse hos Statens Serum Institut (SSI).

Og i mange tilfælde afviser SSI at udlevere oplysninger, fordi forskningsprojekter ikke opfylder de krav, der gælder, for at forskere kan få adgang til ikke-anonymiserede data om danskerne helbred.

Læs også: Millioner af helbredsoplysninger udleveres til firmaer

Det skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside, efter at læger og sundhedsjurister har kritiseret, at millioner af private oplysninger om danskernes sundhed og sygdomme udleveres til forskere.

Oplysningerne udleveres til sygehuse og universiteter, men også til private virksomheder, analysebureauer og patientforeninger.

I 2014 fik SSI 535 ansøgninger om udtræk af sundhedsoplysninger, og i mere end 100 tilfælde gav SSI's såkaldte Forskerservice ikke ansøgerne adgang til helbredsdata.

- I mange tilfælde er der tale om, at Forskerservice indgår i en dialog - mundtlig eller skriftligt - med den eller de forskere, der ønsker data, siger Nils C. Strandberg Pedersen, administrerende direktør hos Statens Serum Institut.

- Der er altså ikke blot tale om, at Forskerservice på SSI blot godkender alle henvendelser om at få data udleveret, siger han.

Forskere får kun adgang til danskernes sundhedsdata, hvis oplysninger skal bruges til undersøgelser, der kan give ny eller mere viden om sygdomme, forebyggelse, behandlinger og andet af "væsentlig samfundsmæssig betydning", skriver SSI.

De fleste ansøgninger kommer ifølge SSI fra universiteter eller sygehuse.

Det er ikke kun SSI, der skal godkende forskningsprojekterne. Også Datatilsynet og i nogle tilfælde Videnskabsetisk Komité skal give lov, før forskere kan få udleveret ikke-anonymiserede helbredsoplysninger om danskerne.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.