Staten udleverer personlige data i massevis

Infrastruktur

16/6/14 10:13

Suleman Haider

På et år videregiver Statens Serum Institut oplysninger om alle danskere til forskere og private firmaer.

Mens politikere på den ene side udtrykker bekymring omkring danskernes datasikkerhed, så udleverer staten selv hvert år millioner af følsomme data til forskere og private virksomheder, skriver Berlingske.

Statens Serum Institut udleverede alene i 2012 og 2013 i alt 643 unikke udtræk fra forskellige databaser. Et enkelt udtræk kan bestå af oplysninger - eksempelvis cpr-numre - fra flere hundredetusinde danskere.

Lægger man det hele sammen, har instituttet videregivet oplysninger om samtlige danskere i løbet af ét år. Det sker uden de involveredes samtykke.

IT-sikkerhedsstafetten

Flere tilfælde af hackerangreb på offentlige kernesystemer og Rigsrevisionens meget kritiske rapport i efteråret 2013 bør afføde en vigtig debat om IT-sikkerhed i Danmark. 

Den totale digitalisering af al kommunikation mellem borgere, erhverv og offentlige instanser medfører mange udfordringer. Dem søger IT-stafetten på DenOffentlige.dk at adressere.

Læs alle indlæggene i IT-sikkerhedsstafetten her. 

 

- Hvert år leverer vi udtræk, der tilsammen vedrører stort set hele den danske befolkning. Får man eksempelvis adgang til hele cancerregistret for 10 år, kan det udtræk i sig selv omfatte 300.000 personer, oplyser Marianne Gjerstorff, sektionsleder i Forskerservice ved Statens Serum Institut, til Berlingske.

Folketingets Kulturudvalg og Folketingets Retsudvalg forlangte ellers oven på Se og Hør-sagen, hvor en person udleverede kreditkortoplysninger til bladet, at datasikkerheden skal øges.

Og de mange dataudleveringer vækker bekymringer blandt nogle af landets læger.

- Jeg kan ikke skrive en recept på en klamydiatest eller en abortkonsultation, uden at det kommer til at figurere et sted. Vi kan reelt ikke overholde vores tavshedspligt, siger Trine Jeppesen, praktiserende læge på Amager, til Berlingske.

De personfølsomme oplysninger bliver givet videre til statistisk og videnskabeligt arbejde med hjemmel i en såkaldt forskerparagraf i persondataloven. Det kræver "væsentlig samfundsmæssig betydning", før oplysningerne kan videregives, men der gives meget sjældent afslag.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er ifølge Berlingske overrasket over omfanget af statens dataudlevering.

- Det er også mit indtryk, at der er meget lempelig adgang til data i Danmark. Det understreger behovet for en samlet strategi på området, mener han.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.