I alt var der tale om manglende personskat på 1,3 millioner kroner, omtrent 16.000 kroner per person. Dertil kommer andre skattejusteringer, så Skat i alt har fundet fejl for 3 millioner kroner i sine stikprøver.
Oplysningerne er kommet frem i en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået hos Skat, og det vækker opsigt hos både politikere og eksperter, skriver Politiken. En af landets førende skatteadvokater, Torben Bagge, siger, at den høje fejlprocent tyder på, at der kan være tale om systematisk skatteunddragelse blandt de firmaer, der bygger metroen, især fordi mange af firmaerne bruger udenlandsk arbejdskraft.
»Det er umiddelbart påfaldende, at der er fejl i 82 procent af indberetningerne. Man kan ikke frigøre sig fra den tanke, at det muligvis er noget, virksomhederne bevidst har spekuleret i for at gøre deres nettoudgifter mindre. Arbejderne fra udlandet kan jo ikke forventes at gennemskue reglerne, så det er virksomhedernes ansvar«, siger Torben Bagge til Politiken.
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) er enig. Hans første reaktion på tallene er, at det ligner omfattende social dumping.
»Jeg bliver skideærgerlig, hver gang jeg hører om social dumping, og ikke mindst når det finder sted i et statsligt projekt. Det er konkurrenceundergravende for alle de mange virksomheder, der følger reglerne«, siger Benny Engelbrecht til Politiken.
»Jeg håber, at det viser sig, at der ikke er tale om systematisk snyd, men jeg må sige, at det er, hvad det ligner. Så jeg er glad for, at Skats intelligente stikprøvekontrol virker«, siger skatteministeren videre til Politiken.
Metroprojektet er landets største byggeri og ventes at koste mere end 22 milliarder kroner. Bag projektet står Metroselskabet, der ejes af staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. Metroselskabet har udvalgt det italienske selskab CMT til hovedentreprenør, og CMT har igen hyret omkring 250 underleverandører.
Det fremgår af de oplysninger, Skat har sendt til Fagbladet 3F, og som offentliggøres i et samarbejde mellem fagbladet og Politiken, at en stikprøvekontrol af 100 lønmodtagere fra fem udvalgte virksomheder viste, at 82 af dem havde betalt for lidt i skat i 2013. Hos to af de fem virksomheder overvejer Skat, om overtrædelserne er så grove, at det skal koste virksomheden en bøde.
Efter den overraskende store fangst besluttede Skat at kigge nærmere på 25 virksomheder. Det har siden vist sig, at 17 af dem tilsyneladende har styr på skatten, og kontrollen er derfor indsnævret til 8 virksomheder med i alt 600 ansatte, skriver Politiken.
Hos hovedentreprenøren CMT siger kommunikationschef Jens Munch, at alle underentreprenører og leverandører har fået indskærpet, at de skal følge dansk lov.
»Vi har da ikke interesse i andet. Men det er myndighedernes ansvar at håndhæve lovgivningen. Det er ikke CMT’s rolle«, siger han til Politiken.