Store pengesedler skal forbydes i kamp mod hvidvask

Politik

19/09/2018 18:22

Nick Allentoft

Politikere vil stoppe brug af 500-euroseddel. Finans Danmark vil også fjerne 1000-kronesedlen.

Fremover skal det ikke længere være muligt at betale, veksle eller få udleveret en 500 euroseddel i Danmark.

Et flertal i Folketinget er nemlig klar til at forbyde den mest værdifulde euroseddel. Det oplyser Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

Formålet er at bekæmpe hvidvask og anden økonomisk kriminalitet.

- Med forbuddet tager vi et vigtigt skridt i kampen mod hvidvask og terrorfinansiering.

- Langt de fleste, der bruger 500 euro-sedler, er til økonomisk kriminalitet og hvidvask af penge på kryds og tværs af landegrænser, siger Skibby.

Men det er ikke første gang, at 500 eurosedlen bliver gjort kædet sammen med økonomisk kriminalitet. 

Den Europæiske Centralbank har bebudet, at den vil stoppe al produktion af den værdifulde seddel for at bekæmpe kriminalitet og terrorisme. 

Det vil dog tage flere år at udfase alle sedlerne, der svarer til godt 2000 milliarder kroner, lyder det fra Hans Kristian Skibby.

Af den grund er det vigtigt, at Danmark allerede nu reagerer på, at pengesedlen typisk forbindes med kriminalitet.

- Man stopper med at lave flere pengesedler, og det betyder, at der vil blive færre og færre i takt med, at de bliver slidt op eller bliver inddraget, siger han.

- Men det, vi gør her i Danmark, er at tage brug af de skærpede restriktioner, ved at vi allerede nu indfører et forbud mod at bruge, veksle og transportere dem, siger Skibby.

Det er den finansielle forligskreds, der består af alle partier foruden Alternativet og Enhedslisten, som onsdag er nået til enighed om et forbud under et møde med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Mødet om stramninger af hvidvaskreglerne kommer, efter at Danske Bank onsdag morgen har offentliggjort intern rapport om hvidvask i bankens estiske filial i perioden 2007-2015.

Forbuddet mod den store euroseddel er kun et blandt flere initiativer, som skal sikre, at lignende sager bliver undgået, lyder det fra Hans Kristian Skibby.

- Der er blandt andet en fast-track-model for at få de underlige transaktioner, som kommer løbende ind i vores hvidvaskregister, hurtigere igennem, hvis det er nødvendigt, siger han.

- Men spørgsmålet er, om det er nok for at kunne bekæmpe hvidvask effektivt. Der vil jeg ikke afvise, at vi skal have flere instrumenter i anvendelse, siger han.

Dansk Erhverv, Nationalbanken og Finans Danmark støtter et forbud, oplyser Erhvervsministeriet.

 

Bankorganisation vil fjerne 1000-kronesedler Som led i at minimere hvidvask bør den danske 1000-kroneseddel tages ud af omløb.

Det mener Finans Danmark, der er interesseorganisation for blandt andet banker.

- Det er almindelig kendt, at de store sedler, hvad enten det er 500-eurosedlen eller 1000-kronesedlen, i høj grad bliver brugt i forbindelse med kriminalitet, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

Onsdag har et politisk flertal foreslået, at det ikke længere skal være muligt at betale, veksle eller få udleveret en 500-euroseddel i Danmark. Det støtter Finans Danmark, der altså vil tage forslaget et skridt videre.

Finans Danmark mener ikke, at nogen vil komme til at savne den værdifulde danske seddel, der er pyntet med billeder af Storebæltsbroen og Solvognen.

- Der er rigtig mange tal, som understøtter, at brugen af 1000-kronesedlen til at dække almindelige folks daglige behov er meget beskeden. Den bliver helt overvejende brugt i andre sammenhænge.

- Så vi tror ikke, at det vil være en gene i danskernes hverdag, at de skal undvære 1000-kronesedlen, siger Ulrik Nødgaard.

Et flertal i Folketinget vil ottedoble bøderne for hvidvask for de største banker, har erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) fortalt onsdag.

Ulrik Nødgaard fortæller, at forslaget om større bøder ikke er "groet i vores have".

- Det tager vi til efterretning, siger Finans Danmark-direktøren om de højere bøder og fortsætter:

- Vi har forståelse for, at der er et bredt politisk ønske om at køre bødeniveauerne op. Det er vores ambition, at med alle de ressourcer, som vi kaster efter hvidvask, bliver der ikke brug for at uddele bøder fremadrettet.

Finans Danmark vil som følge af hvidvasksagen desuden oprette en taskforce, som skal understøtte de politiske initiativer.

Den skal bestå af eksperter fra banksektoren, som skal vurdere, hvordan man kan styrke forebyggelsen af hvidvask og terrorfinansiering.

Forslagene kommer, efter at Danske Bank onsdag har præsenteret en advokatundersøgelse af en omfattende sag om hvidvask i bankens estiske afdeling.

 

Mest Læste

Annonce