Studerende gruer for levevilkår på dagpenge

Velfærd

19/10/2015 10:22

Nick Allentoft

Danske Studerendes Fællesråd mener ikke, at det er rimeligt, at nyuddannedes dagpengesats skal sænkes.

Når de nye dagpengeforslag fremlægges mandag klokken 13, vil et punkt være, at dagpengesatsen skal sænkes for nyuddannede.

Arbejdsløse dimittender må allerede i dag lade sig nøje med færre dagpenge end dem, der allerede har været ude på arbejdsmarkedet. Og Dagpengekommissionen lægger op til, at arbejdsløshedskøens grønskollinger må lære at klare sig for endnu mindre.

Dagpengekommissionen

Dagpengekommissionen har i to år arbejdet på et udspil til et nyt dagpengesystem. Læs alle artikler her.

Det vækker ikke begejstring hos Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, og dermed repræsenterer den gruppe, som står for at blive ramt af den del af forslaget.

- Det er en forkvaklet forestilling, at unge mennesker kan leve på en sten, bare fordi de lige har været på SU.

- Når de stopper med at være studerende, så stiger deres udgifter til at være på niveau med alle andres. Blandt andet fordi de skal forlade deres studieboliger og ikke længere får studierabatter på forsikringer og transport, siger Yasmin Davali. 

Dagpengekommissionen er nået frem til, at nyuddannede kun skal have 78 procent af den almindelige sats. Nu får dimittender 82 procent, så det nye udspil er et fald på fire procentpoint. 

Yasmin Davali mener, at det er underbetaling, også selv om de studerende ikke har lige så meget erfaring fra arbejdsmarkedet, når de kommer direkte fra skolebænken. 

- Dagpengesystemet er i forvejen et lønniveau, der ikke passer til den arbejdsløses erfaringer. Derfor mener jeg ikke, at man kan sænke satsen for dimittender, bare fordi de er nye på arbejdsmarkedet, siger Yasmin Davali. 

I Danske Studerendes Fællesråd frygter man, at en lavere dagpengesats vil have en negativ effekt på studiemiljøet og den studerendes faglige indsats. Ifølge Yasmin Davali kan besparelsen ende med at koste på fagligheden. 

- Frygten for at komme på dagpenge fylder allerede enormt meget på studierne. Derfor er studiemiljøet ofte gennemsyret af konkurrencekultur, og det gør os ikke nødvendigvis til bedre studerende, siger Yasmin Davali.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce