Tal fra regeringen: Op mod hver fjerde vil ende på førtidspension

Velfærd

05/01/2017 08:18

Daniel Holst

Næsten en fjerdel af de danskere, der blev født i 1980, vil ende deres arbejdsliv så nedslidte eller syge, at de havner på førtidspension, inden de bliver gamle nok til at gå på folkepension. Tendensen er meget bekymrende, mener LO.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Finansministeriet har for regeringen analyseret, hvordan det kommer til at gå for danskerne i takt med, at alderen for folkepension hæves. En LO-analyse af regeringens egne tal viser, at op mod hver fjerde dansker vil havne på førtidspension, før de når alderen for folkepensionen.

Blandt årgang 1980 vil 23 procent være havnet på førtidspension, før de som 72-årige når alderen for folkepension.

Til sammenligning er andelen af førtidspensionister lige før folkepensionsalderen i dag omkring 17 procent. Det viser tal fra den uafhængige økonomiske institution DREAM.

Udsigten til at flere skal slutte arbejdslivet med et knækket helbred frem for en folkepension, vækker vrede i LO-fagbevægelsen.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at så mange lønmodtagere skal forlade arbejdsmarkedet som syge. Og få et dårligt otium efter at have tjent arbejdsmarkedet i mange år, siger næstformand i LO Morten Skov Christiansen.

På baggrund af tallene vil næstformanden have sat langt større fokus på at skabe et sundt arbejdsmiljø, så færre bliver nedslidte eller kronisk syge.

- Tallene viser med al tydelighed, at der er behov for at få investeret i et markant bedre arbejdsmiljø. Vi skal op i et helt andet gear end det nuværende. Det er jo for eksempel den helt gale vej at gå, når regeringen afsætter færre penge til Arbejdstilsynet, siger Morten Skov Christiansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

I Dansk Arbejdsgiverforening ringer der ingen alarmklokker hos underdirektør Erik Simonsen ved udsigten til flere førtidspensionister.

- Der er ikke noget foruroligende ved udviklingen i antallet af førtidspensionister. Det følger naturligt nok med, når man hæver folkepensionsalderen. Risikoen er større, for at dit helbred ikke kan klare arbejdslivet, når du er 70 år, end når du er 65 år, siger Erik Simonsen.

Derudover peger Erik Simonsen på, at hvor en del nedslidte i dag kan gå på efterløn, vil der i fremtiden sandsynligvis kun være førtidspensionen til dem.?

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.