Thyra Frank i krisestorm: Ældreplejen bliver bedre med mig

Politik

05/12/16 1:42

Nick Allentoft

Den kritiserede ældreminister Thyra Frank (LA) er overbevist om, at hun bliver en succes på sit ressortområde. Hun er den mest egnede til posten, mener statsminister.
Dansk Folkeparti har givet hende en lunken modtagelse, og Socialdemokratiet er slet ikke imponeret.   Det er faktum for den nyudnævnte ældreminister, Thyra Frank (LA). 

Læs alt om Lotte-sagen

Kritikken er kun vokset, efter at hun i et interview med TV2 søndag udtalte, at det er kommunernes ansvar at sørge for en god ældrepleje.

LÆS OGSÅ: Den dag Thyra Franks styrke blev hendes svaghed

Mandag benyttede DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, åbningsdebatten i Folketinget efter den nye trekløverregerings tiltrædelse til at komme med en opsang til den nye minister. Fra Folketingets talerstol henvender Kristian Thulesen Dahl sig direkte til Thyra Frank. Det sker, efter især TV2 i længere tid har bragt historier om kritisable forhold i ældreplejen.   - Vi har en aftale i finansloven om, at der skal sikres værdige forhold i vores ældreomsorg. Kommunerne har jo gladeligt sagt ja til at få pengene fra staten, og der følger så nogle pligter og bindinger med. Deri ligger der også, at ældreministeren skal gå ud til kommunerne og sige, at I skal have styr på tingene. Og har I ikke det, så kommer vi efter jer, siger Kristian Thulesen Dahl direkte henvendt til Thyra Frank.   Kraftige reaktioner på Facebook Søndag aften skabte interviewet med ældreministeren stor debat. Blandt andet skrev Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, en længere opdatering på Facebook.  Her kritiserede hun blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at udnævne en ældreminister, når regeringen ifølge Krag ikke vil løfte ældreplejen.   Det fik Liberal Alliances leder, udenrigsminister Anders Samuelsen, til at gå ud i et helhjertet forsvar for Thyra Frank.   - Først slesker du for hende for at få en selfie - hvorefter du falder hende i ryggen og bevidst fordrejer, hvad hun sagde, når sandheden er, at hun følger de regler, du selv har stemt igennem. Hvor dobbeltmoralsk og manipulerende er det lige af dig, spørger han i opslaget.   Opslaget er senere blevet slettet fra udenrigsministerens profil. Det fremgår dog stadig af et kommentarspor til Astrid Krags opslag.   I forbindelse med mandagens åbningsdebat i Folketinget efter dannelsen af den nye trekløverregering svarer Thyra Frank tilbage.   - Vi har ikke brug for flere regler og love. Vi har brug for at bruge vores faglighed og dygtighed til at hjælpe de mennesker, der har brug for hjælp.

- Når jeg engang er færdig med det job, jeg har sagt ja til som ældreminister, så er jeg overbevist om, at så kan de pårørende, beboerne, personalet og ledelsen mærke, at det er blevet bedre. Det er min ambition, siger Thyra Frank.

Hun afviser den voldsomme kritik.      - Det er min anden uge som minister. Hør nu her, jeg ved, hvad det her drejer sig om. Lad mig nu få lov, siger Thyra Frank, som er tidligere plejehjemsleder.   Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, giver ikke meget for Thyra Franks udmelding om, at det er kommunernes ansvar at sørge for ordentlige forhold for de ældre.   - Det er dybt pinligt. Hvorfor skulle vi have en ældreminister, hvis ikke hun kan gøre noget ved det? Selvfølgelig kan regeringen gøre noget ved det, for det handler grundlæggende om, hvilke rammer der er på ældreområdet.

- At kaste håndklædet i ringen efter en uge som minister er en falliterklæring, siger Mette Frederiksen.

Løkke forsvarer udskældt ældreminister: Hun ved bedst Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) måtte mandag rykke ud med klar opbakning til sin minister.     - Regeringen har været regering i en uge, og jeg har valgt en ældreminister, der af samtlige af Folketingets medlemmer er den, som ved mest om området, har det største engagement på det her område og har den største erfaring på det her område.    - Jeg er overbevist om, at det nu kommer til at folde sig ud, siger Løkke til flere medier.   - Ældreministeren har helt ret i, at det er ude i den enkelte kommune, at man tilrettelægger den kommunale service. Vi har kommunalt selvstyre. Derfor er det kommunalbestyrelsen, der står til ansvar. Det skal man huske på, når der er kommunevalg næste år. Regeringen vil gerne give en hjælpende hånd med at fjerne de regler, som er en barriere for den gode opgaveløsning, siger Løkke.  

Annonce