Søren Pape Poulsen bliver ny konservativ formand efter Lars Barfod

Tronskifte i K: Ny leder samme politik

Politik

07/08/2014 16:20

Nick Allentoft

Det politiske program ligger fast, siger Pape, der ligesom Barfoed vil fjerne topskat og lektiecafeer i skolen. Nyt ansigt er ikke nok for K, mener kommentator
- Jeg er sådan en mærkelig Christiansborg-type, der har haft noget så vildt som et arbejde. Jeg har arbejdet hos Grundfos, været speditør og været lærer. Jeg har rent faktisk prøvet at stå op om morgenen og tage en madpakke med på arbejde. Jeg er ikke cand. næsten-et-eller-andet.

Den 42-årige Søren Pape Poulsen havde smidt slipset og den mørke jakke, da han torsdag holdt sit første pressemøde som ny leder for De Konservative. Meget passende blev pressemødet ikke holdt på Christiansborg, men stående i skjorteærmer i Det Kongelige Biblioteks Have.

Herfra tog den snart forhenværende borgmester i Viborg klar afstand fra "Christiansborg osteklokken". Pape lagde til gengæld ikke afstand til den konservative politik, som hans forgænger Lars Barfoed har ført.

- Det politiske program ligger selvfølgelig fast. Det har jeg selv været med til at vedtage, og det går jeg ikke ud og ændre. Det ville være noget mærkeligt noget, og det kan jeg i øvrigt heller ikke ændre på, siger Søren Pape Poulsen i et interview med Ritzau.

Som ny K-leder vil han først og fremmest kæmpe mod "tvangs-lektiecafeer" i folkeskolen, for en afskaffelse af topskatten, som ifølge Pape er en "misundelsesskat" - og for en stram retspolitik. Præcis samme emner, som Lars Barfoed har markeret sig på i de seneste år.

- Jeg hæfter mig ved, at Lars Barfoed har sagt, at grunden til, at det skal være mig, der afløser ham, er min stil, min form, min måde at kommunikere på, siger Søren Pape Poulsen.

Han mener, at en ny måde at tale på kan være nok til at løfte partiet i meningsmålingerne:

- Hvis vi får sendt budskabet klart og tydeligt nok, så er der langt flere konservative i det her land, end de 4,9 der stemte på os ved sidste valg, siger den nye K-leder og tilføjer:

- Jeg vil sige nogle ting meget direkte, og jeg vil også slå nogle skæverter. Det, tror jeg, også er sundt for et parti, at man ikke er fuldstændig strømlinet, siger den nye politiske K-leder.

Men kække bemærkninger og konservative slagord er ikke nok for partiet, når der mangler en ny politisk slagplan, mener politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Han fik ikke skabt afstand til det afgående formandskab og deres politik. Det er selvfølgelig en pæn måde at opføre sig på den første dag, men det er indiskutabelt, at De Konservative har brug for fornyelse mere end bare på ansigt og navne, mener hun.

Det er helt usædvanligt, at et parti vælger en politisk leder, som ikke sidder i Folketinget og dermed ikke har mulighed for at tale fra Folketingets talerstol, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er en historisk helt uprøvet satsning. I Det Konservative Folkepartis næsten 100 års historie har man aldrig før haft en partileder, som ikke var medlem af Folketinget og som ikke havde nogen Christiansborg-baggrund.

- Og under normale omstændigheder ville man ikke udpege sådan en mand på et tidspunkt, hvor der måske kun er måneder til et folketingsvalg, siger Engell, der selv har været konservativ formand.

Selv nedtoner Søren Pape Poulsen dog bekymringen:

- Jeg har været 12 år i lokalpolitik. Jeg har stået i spidsen for at lukke skoler og mødt folk på gaden dagen efter. Viborg er ikke en typisk konservativ kommune, så der skal man balancere mellem fløjene og finde resultater, siger Søren Pape.

Han afviser alle sammenligninger med eksempelvis SF's Annette Vilhelmsen, der også havde en lang kommunalpolitisk erfaring, men begrænset kendskab til Christiansborg. 

Vilhelmsen fik ét år tre måneder som formand, inden hun efter et tumultarisk forløb trak sit parti ud af regeringen og gik af som formand. 

Torsdag satte den mangeårige tidligere udenrigsminister og formand for De Konservative, Per Stig Møller, som en af de få medlemmer af folketingsgruppen ord på det mange på Christiansborg tænker:

- Det er et sats fra Lars Barfoeds side. Det kan ikke være andet, når man tager et uprøvet ansigt ind som politisk leder, siger Per Stig Møller.

Han tror dog, at Søren Pape Poulsen vil få succes blandt andet i kraft af sin karisma.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce