Udlændinge presser danske topchefer ud

Ledelse

24/9/13 8:35

Globalisering slår igennem på direktionsgangene. Hver tredje store børsnoterede selskab har udenlandsk chef.

På blot nogle få år er antallet af udenlandske topchefer i dansk erhvervsliv nærmest eksploderet, skriver Jyllands-Posten.

Det er gode nyheder for Danmark og for selskaberne, mener både bestyrelsesformænd, ledelseseksperter og headhuntere.

I 2007 havde kun hver ottende af de allerstørste børsnoterede virksomheder en udlænding i hjørnekontoret. I dag er det mere end hvert tredje selskab.

- Det er en både naturlig og positiv udvikling. Det viser, at Danmark åbner sig og lægger vægt på kvalitet og bruger de bedste ressourcer, som vi kan få, siger Jørgen Huno Rasmussen, bestyrelsesformand i flere selskaber, til avisen.

- Desto mere man kan påvirkes af de bedste, jo mere højnes det danske niveau, tilføjer den tidligere FLSmidth-chef.

Jørgen Huno Rasmussen forventer, at andelen af udenlandske direktører vil være endnu større om nogle år. Headhunterfirmaet Korn/Ferry er enig.

- Vi kan ikke lege beskyttet virksomhed, når globaliseringens vinde blæser for fuld styrke. Der er krav om både diversitet og interkulturel forståelse i danske virksomheder, og den udvikling vil fortsætte, siger Stephen Bruyant-Langer fra Korn/Ferry.

I 2007 havde blot tre af de 26 største virksomheder på fondsbørsen en udenlandsk direktør. I dag er det ni ud af 26.

Det seneste eksempel er Danske Bank, som nu har en nordmand i toppen af hierarkiet, og i august udskiftede vindmølleproducenten Vestas sin mangeårige danske topchef med en svensker.

- Det er naturligt, at en koncern som eksempelvis Vestas har brug for svenske kompetencer, siger professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

- Svenskerne er bedre end danskerne til at strukturere og styre store virksomheder, tilføjer han ifølge Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce