Mens trusler om valg og mistillid i ugevis har omgivet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), så har han formået at samle blå blok på vej ind i åbningsdebatten.
I hvert fald er de fire blå partier enige om et forslag til vedtagelse i åbningsdebatten.
Kontanthjælpsloft
Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde til gengæld ikke alle partier i rød blok bag sig, da hun torsdag læste oppositionens forslag til vedtagelse i åbningsdebatten op.
Som del af åbningsdebatten fremlægger hver blok normalt et forslag til vedtagelse. Det er reelt en politisk udtalelse, der som regel er rettet til regeringen. Når debatten er slut, stemmer politikerne om forslagene.
Enhedslisten er dog så utilfreds med, at Socialdemokratiet ikke vil love en tilbagerulning af kontanthjælpsloftet, at partiet fremsætter sin egen tekst til vedtagelse.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger:
- I lørdags trådte regeringens ulighedsskabende kontanthjælpsloft i kraft. Det kaster tusindvis af mennesker ud i fattigdom. Børn vil vokse op i fattigdom med enorme konsekvenser for deres fremtid.
- Det burde være det mest naturlige i verden for en samlet opposition at kunne sige til de her mennesker, at vi selvfølgelig vil gøre alt, hvad der står i vores magt, for at rette op på den asociale kontanthjælpsreform, hvis magten skifter, siger Pernille Skipper.
Mette Frederiksen bør med andre ord klart sige, at Socialdemokratiet vil rulle kontanthjælpsloftet tilbage, hvis man vinder næste valg, mener Skipper.
- Det virker desværre som om, Socialdemokratiet er mere optaget af vilkårene for landets boligejere end mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
- Når man kan love skattelettelser til de rigeste boligejere, bør man også kunne tænde et lys i mørket for de 33.000 danskere, som nu går en hård fremtid i møde, siger Pernille Skipper.
I Enhedslistens forslag til vedtagelse hedder det blandt andet:
"Folketinget konstaterer, at regeringens kontanthjælpsloft, 225-timers regel med videre vil skabe øget fattigdom i Danmark og øge utrygheden for almindelige lønmodtagere. Derfor vil partierne bag nærværende vedtagelse tilbagerulle kontanthjælpsreformen."
De øvrige partier i rød blok er dog enige om et forslag til vedtagelse. Det ventes dog ligesom Enhedslistens at blive stemt ned af det blå flertal.
/ritzau/