Undersøgelse: Karakterkrav vil koste unge uddannelse

Velfærd

25/2/14 12:00

Dårlige karakterer i folkeskolen behøver ikke følge med på erhvervsskolen, viser undersøgelse.

Unge kan blive dygtige håndværkere, frisører eller butiksassistenter, selv om de forlader folkeskolen med dumpekarakterer.

En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at tusinder af unge vil blive udelukket fra at få en faglig uddannelse, når der indføres karakterkrav på erhvervsuddannelserne.

Også unge, som i virkeligheden godt kunne gennemføre. For hver anden af de elever, der dumper i enten dansk eller matematik er ifølge undersøgelsen i stand til at tage en erhvervsuddannelse.

- Man vil udelukke en gruppe. Hvor mange afhænger af, om folkeskolen i fremtiden kan sikre, at færre dumper, og om reformen skrues sådan sammen, at nogle af de unge alligevel kan optages, siger sociolog og forsker Camilla Hvidtfeldt til Ritzau.

Undersøgelsen bygger på afgangskaraktererne hos de elever, som forlod folkeskolens 9. klasse i 2002 og 2007.

Resultaterne er sammenlignet med frafaldet på erhvervsskolerne henholdsvis fire og ni år senere.

Ifølge Camilla Hvidtfeldt ville det give god mening, hvis reformen havde skelnet mellem matematik og dansk. For er prøven i færdigheds- og problemregning bestået, så stiger chancen for at komme igennem betragteligt - også selv om eleven dumpede i dansk.

- Faktisk er det sådan, at den største succesrate ses hos de elever, der er dygtige til matematik, men som er dumpet i dansk, siger Camilla Hvidtfeldt med henvisning til, at i den gruppe gennemfører 80 procent deres uddannelse.

Selv om man ikke består dansk og matematik, er det stadig muligt at få en erhvervsuddannelse.

Den gruppe elever tilbydes en optagelsesprøve og en efterfølgende samtale. Her bliver der foretaget en helhedsvurdering af elevens samlede potentiale.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.