Billede fra ungdomspartiernes underskrivelsesceremoni. Victor Boysen, RU, Andreas Weidinger, KU og Lasse Quvang Rasmussen, DSU.

Ungdomsformænd aflægger politikerløfte mod politikerlede

Politik

23/03/2017 13:13

Nick Allentoft

Formændene for ni ungdomspolitiske partier aflægger et løfte, der skal indgyde håb for fremtidens demokrati.

I dag er de formænd for hvert deres ungdomspolitiske parti. Men inden længe kan de meget vel være en del af det "voksne" politiske liv på Christiansborg.

LÆS LØFTET HER

Netop her holder de ni ungdomsformænd onsdag et fælles pressemøde, hvor de aflægger et politikerløfte. 

Læs flere indlæg fra ungdomspartiernes formænd

Formændene for SF Ungdom, Radikal Ungdom og Liberal Alliance Ungdom debatterede velfærd på DenOffentlige i 2016. 

Se temaside, der samler væsentlige indlæg og artikler i vores ungdomspolitiske debat. 

Det skal bane vejen for en ny politisk kultur, hvor politikere er åbne over for nye idéer, indrømmer fejl, træffer beslutninger på et oplyst grundlag og værner om den respektfulde debat.

- Når vi ser, at vælgerne i stigende grad vælger ekstreme partier med lette løsninger, tror jeg, det er vigtigt, at vi står sammen om at sikre en ordentlig politisk samtale, siger Chris Preuss, landsformand for Venstres Ungdom.

- Når vi som ungdomspartier løfter sammen, tror jeg, vi kan påvirke den politiske debat og råbe de "rigtige" politikere op.

De ni ungdomspolitikere har de seneste måneder samarbejdet om at formulere det fælles politikerløfte på i alt syv punkter. 

Lasse Quvang Rasmussen, forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, håber på et større fællesskab partierne imellem:

- Vi vil gerne gøre vores del af arbejdet med at skabe en bedre politisk kultur i Danmark, hvor befolkningen føler sig hørt og inddraget, og hvor politikerne anerkendes for deres hårde arbejde i demokratiets navn.

Hos Radikal Ungdom savner formand Viktor Boysen politikere, man kan relatere til:

De Politiske Innovatører

Artikelserien “De Politiske Innovatører” er udgivet af Center for Offentlig Innovation i samarbejde med DenOffentlige.Formålet er at sætte fokus på de folkevalgtes rolle i fornyelsen af den offentlige sektor.Er du folkevalgt politiker eller offentligt ansat et sted, hvor I eksperimenterer med politikernes rolle i den offentlige innovation, så skriv om jeres eksempel til Ole Bech Lykkebo fra Center for Offentlig Innovation.

- Politikere, der siger sgu og fanden, fordi de har noget ægte på hjerte. Politikere, der er ærlige - lige fra når de skifter holdning, går på kompromis eller har en dårlig hårdag. Politikere, der er oprigtige, siger han.

- Dem håber jeg, vi kan få nogle flere af fremover gennem politikerløftet.

Ungdomspolitikerne har fået støtte og rådgivning fra garvede kræfter som folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF) og Venstre-veteran Bertel Haarder. 

Sidstnævnte mener, at politikerløftet skal ses som nogle "moralske tommelfingerregler", man bør overholde:

- Hvis jeg skulle skrive et løfte for mig selv, da jeg kom i Folketinget i slutningen af 70’erne, skulle det være: Husk alt det du brænder for. Forpligt dig selv på dine idealer og dit demokratiske sindelag.

Politikerløftet lover godt for demokratiets fremtid, afrunder Pia Kjærsgaard:

- Jeg får helt lyst til at printe det ud og hæfte det på den erklæring, som nyvalgte folketingsmedlemmer skal underskrive om at ville overholde Grundloven.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce