Unge skal have nem adgang til dansk statsborgerskab

Politik

04/12/2013 12:47

Lovforslag vil give statsborgerskab til unge, der har bestået folkeskolen og holdt sig fra kriminalitet.

Unge udlændinge, der er født og opvokset i Danmark, kan fra næste sommer automatisk få dansk statsborgerskab, hvis de har bestået folkeskolens afgangsprøve og holdt sig på den rette side af loven, skriver Berlingske.

Dermed undgår de unge at skulle igennem både danskprøve og statsborgerskabsprøve, før de kan modtage et dansk pas, fremgår det af et lovforslag, som regeringen sendte i høring i sidste måned.

Regeringen vil - hvis den unge lever op til en række krav - give den unge indfødsret alene ved at afgive en skriftlige erklæring.

Retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) regner med, at det endelige lovforslag vil blive fremsat efter jul.

- Det er en måde at anerkende de her børn og unge, der er født og opvokset i Danmark og føler sig lige så danske som alle andre børn og unge.

- Som led i integrationen er det et godt middel til give en belønning for at have været igennem skolesystemet og har klaret sig godt, siger hun til Berlingske.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forventer, at partiet er klar til at lægge stemmer til forslaget.

Hun ser dog med undren på kravet om, at unge skal have bestået folkeskolens afgangsprøve. Børn og unge bliver vel ikke mindre danske af, at de måske har haft indlæringsvanskeligheder eller haft problemer med at læse eller regne, mener hun.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, ser kritisk på forslaget.

- Vi synes som udgangspunkt, at hvis man ønsker dansk statsborgerskab, skal man leve op til nogle krav, og der er også noget principielt i, at det er Folketinget, der tildeler statsborgerskab, og det ikke bare bliver en administrativ beslutning, siger han til Berlingske.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce