Halvdelen af landets unge holdt sig væk fra stemmeboksen ved valget til kommuner og regioner for fire år siden. Derfor opruster Danske Regioner og ungdommens tænketank YouGlobe nu målrettet forud for valget 19. november for at lokke flere førstegangsvælgere til at stemme.
Regionspolitikere fra alle fem regioner sætter sammen med YouGlobe i løbet af efteråret gang i den politiske debat på omkring 100 ungdomsuddannelser.
- Det har stor betydning for unge, om for eksempel bussen stopper tæt ved gymnasiet, om der mangler uddannelsestilbud til særligt kvikke elever, og hvordan vi hjælper frafaldstruede elever med at gennemføre deres uddannelse, siger Steen Bach Nielsen, der er formand for Danske Regioners Demokratiudvalg.
- Derfor er det problematisk, at halvdelen af landets unge ikke benytter deres stemmeret til at præge de beslutninger, der bliver truffet i regionerne. Også fordi de unge på sigt skal overtage samfundet, siger han.
Regionerne vil derfor gerne vise de unge førstegangsvælgere, at regionspolitik i høj grad handler om deres hverdag og fremtid.
Det sker med konceptet "Valgmødet", som titusindvis af elever på landets ungdomsuddannelser over hele landet præsenteres for frem til valgdatoen. Idéen er udviklet i samarbejde med YouGlobe, der arbejder for at styrke unges deltagelse i demokratiet.
- Hvis ikke de benytter deres stemmeret, er der tale om et stort problem for fremtidens demokrati. Kommer man ikke i gang med at stemme som ung, er der stor risiko for, at man heller ikke vil stemme senere i livet, siger Olav Hesseldahl, talsmand for YouGlobe.
"Valgmødet" skal involvere de unge i en debat med regionspolitikere. Via deres smartphone eller laptop får de unge mulighed for at stille spørgsmål, komme med kommentarer og deltage i afstemninger, der projiceres live på salens storskærm. Debatten fortsætter derefter på Facebook.
/ritzau/
Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding.