Unge vælgere skal lokkes i stemmeboksen

Politik

17/4/13 10:40

Ritzau

Regionerne vil hæve den historisk lave valgdeltagelse fra det seneste valg i 2009 til kommuner og regioner.

Halvdelen af landets unge holdt sig væk fra stemmeboksen ved valget til kommuner og regioner for fire år siden. Derfor opruster Danske Regioner og ungdommens tænketank YouGlobe nu målrettet forud for valget 19. november for at lokke flere førstegangsvælgere til at stemme.
Regionspolitikere fra alle fem regioner sætter sammen med YouGlobe i løbet af efteråret gang i den politiske debat på omkring 100 ungdomsuddannelser.
- Det har stor betydning for unge, om for eksempel bussen stopper tæt ved gymnasiet, om der mangler uddannelsestilbud til særligt kvikke elever, og hvordan vi hjælper frafaldstruede elever med at gennemføre deres uddannelse, siger Steen Bach Nielsen, der er formand for Danske Regioners Demokratiudvalg.
- Derfor er det problematisk, at halvdelen af landets unge ikke benytter deres stemmeret til at præge de beslutninger, der bliver truffet i regionerne. Også fordi de unge på sigt skal overtage samfundet, siger han.
Regionerne vil derfor gerne vise de unge førstegangsvælgere, at regionspolitik i høj grad handler om deres hverdag og fremtid.
Det sker med konceptet "Valgmødet", som titusindvis af elever på landets ungdomsuddannelser over hele landet præsenteres for frem til valgdatoen. Idéen er udviklet i samarbejde med YouGlobe, der arbejder for at styrke unges deltagelse i demokratiet.
- Hvis ikke de benytter deres stemmeret, er der tale om et stort problem for fremtidens demokrati. Kommer man ikke i gang med at stemme som ung, er der stor risiko for, at man heller ikke vil stemme senere i livet, siger Olav Hesseldahl, talsmand for YouGlobe.
"Valgmødet" skal involvere de unge i en debat med regionspolitikere. Via deres smartphone eller laptop får de unge mulighed for at stille spørgsmål, komme med kommentarer og deltage i afstemninger, der projiceres live på salens storskærm. Debatten fortsætter derefter på Facebook.
/ritzau/
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.