Med 100 procent af stemmerne talt op vinder Demokraternes Hillary Clinton en kneben sejr i Iowa med 49,9 procent mod Bernie Sanders' 49,5 procent, rapporterer CNN.
- Det er lige før, at Bernie Sanders må knibe sig i armen. For ikke mere end et par måneder siden var han bagud med 30 procent i Iowa, og nu bliver det uafgjort, sagde redaktør på kongressen.com Anders Agner Pedersen tidligere tirsdag morgen, da 99 procent af stemmerne var talt op.
- Det er blevet til en triumf for Sanders.
Den tredje demokratiske kandidat, Martin O'Malley, måtte nøjes med 0,6 procent af stemmerne og trak sig fra valgkampen i løbet af aftenen.
Hos Republikanerne var det Ted Cruz, der tog det første stik hjem i kampen om at blive partiets kommende præsidentbud. Ifølge de officielle optællinger fik Cruz 28 procent af stemmerne, mens den kontroversielle mangemilliardær Donald Trump løb med 24 procent af stemmerne. Trump fik dermed blot et enkelt procentpoint flere stemmer end Marco Rubio, senator fra Florida. Ted Cruz slår Trump i Iowa Ted Cruz er kommet stærkt fra start i Republikanernes præsidentkapløb med sejr i Iowa. Texas-senator Ted Cruz har taget det første stik i kampen om at blive Republikanernes kommende præsidentbud. Ved vælgermøder - såkaldte caucuses - i delstaten Iowa har Cruz ifølge flere amerikanske mediers beregninger trukket flest stemmer. I sin sejrstale takker Cruz først og fremmest Gud. Efterfølgende lyder der en tak til de republikanske vælgere i Iowa. - I aften er en sejr for de konservative græsrødder. I aften er en sejr for de modige konservative på tværs af Iowa og hele denne nation, siger Ted Cruz. - I aften er en sejr for de millioner af amerikanere, der har lidt i syv lange år med Obama, lyder det fra Ted Cruz til stor begejstring for de fremmødte støtter. Ifølge MSNBC får Cruz 28 procent af stemmerne, mens den kontroversielle mangemilliardær Donald Trump løber med 24 procent af stemmerne. Trump: Jeg er beæret over at blive nummer to i Iowa Ted Cruz tager natten til tirsdag dansk tid sejren blandt de republikanske vælgere i Iowa, men det har ikke fået den kontroversielle og populære mangemilliardær Donald Trump til at miste troen på, at han bliver Republikanernes præsidentkandidat. Det slår Donald Trump fast i en tale til sine støtter, hvor han også takker vælgerne i Iowa for at give ham en andenplads ved vælgermøderne - de såkaldt caucuses. - Vi sluttede som nummer to, og det er jeg beæret over. Jeg vil samtidig gerne sige tillykke til Ted Cruz, siger Donald Trump, der samtidig takker hele sin kampagnestab for deres arbejde. - Vi tager videre til New Hampshire i aften, og jeg tror på, at vi tager sejren der, siger Trump med henvisning til delstaten, hvor der bliver afholdt primærvalg 9. februar. Donald Trump får ifølge amerikanske mediers optællinger 24 procent af stemmerne i Iowa, mens Ted Cruz sikrer sig statens støtte med 28 procents opbakning. Iowa er den første delstat, hvor partierne udpeger deres foretrukne kandidat til at indtage Det Hvide Hus. Resultatet bliver tillagt stor symbolsk betydning, selv om Iowa størrelsesmæssigt og målt på antallet af delegerede er meget mindre end eksempelvis Californien. En sejr i Iowa kan dog skabe momentum for kandidaternes kampagne og ekstra, værdifuld opmærksomhed fra medierne. Den næste styrkeprøve for kandidaterne bliver i New Hampshire 9. februar.Her er et overblik over, hvordan stemmerne fordelte sig i Iowa:
Republikanerne (top 3):
- 1. Ted Cruz - 27,7 procent
- 2. Donald Trump - 24,3 procent
- 3. Marco Rubio - 23,1 procent
Demokraterne
- 1. Hillary Clinton - 49,9 procent
- 2. Bernie Sanders - 49,6 procent
- 3. Martin O'Malley - 0,6 procent (har siden trukket sig)
- Hillary Clinton, 68 år. Tidligere udenrigsminister under præsident Barack Obama, tidligere senator i New York. Gift med tidligere præsident Bill Clinton og var derfor USA's førstedame i otte år - fra 1993 til 2001.
- Bernie Sanders, 74 år. Senator fra Vermont. Tidligere borgmester i Burlington, Vermont. Har betegnet sig selv som demokratisk socialist med den skandinaviske velfærdsstat som forbillede.
- Reglerne er forskellige fra stat til stat.
- Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.
- Iowa er den første delstat, der holder vælgermøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.
- 1. marts er den såkaldte "Super Tuesday", hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.
- De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.
- Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.
- Selve præsidentvalget holdes 8. november.