Venstre afviser medvirken til asylkvoter

Politik

09/09/2015 14:27

Nick Allentoft

Dansk asylpolitik skal fastlægges i Danmark, siger Venstre, selvom EU-Kommissionen vil omfordele flygtninge.

- Vi elsker EU.

Sådan lyder Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensens, indgangsbøn til debatten om, hvad EU-landene dog skal stille op med de hundredtusindvis af flygtninge, der strømmer ind i Europa, og som i øjeblikket samler sig i en håndfuld lande.

Men når det kommer til spørgsmålet om, hvordan man løser håndteringen af flygtningestrømmen, så foretrækker Venstre, at den danske politik på området ikke påvirkes udefra af EU.

Det står i kontrast til EU-Kommissionen, der ønsker et fælles kvotesystem for fordeling af flygtninge - så nogle lande skal tage imod flere - ligesom kommissionen på helt kort sigt vil fordele 160.000 asylansøgere mellem medlemslandene.

- Det er vigtigt og nødvendigt med fælles europæiske løsninger på en fælles europæisk udfordring, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- I Danmark har vi taget en ganske stor andel af de flygtninge, der er kommet til Europa, og hvis andre lande havde gjort det samme, havde udfordringen været temmelig meget mindre.

Spørgsmål: I er et ja-parti, ikke sandt?

- Vi elsker EU.

Spørgsmål: Så burde det vel også være lige til at sige et stort "yes" til en koordineret europæisk fordeling af flygtninge?

- Nej, vi mener jo i Venstre, at den danske asyl- og udlændingepolitik skal fastlægges i Danmark, og vi mener, at vi har en stemme i denne her debat, fordi vi netop tager så stort et antal flygtninge, som vi gør.

Spørgsmål: Var det ikke en god idé - også for Danmark - at få et system, der kan indføre tvang via kvoter?

- Vi har en undtagelse for det retslige samarbejde, og det betyder, at vi ikke deltager i denne her del omkring asyl- og udlændingepolitik. Og det har vi ikke noget ønske om at lave om på, for den danske asylpolitik skal fastlægges i Danmark.

Spørgsmål: Den sætning kunne et nej-parti lige så godt have sagt. Hvad adskiller jer fra et nej-parti?

- De kan også fortælle, at himlen er blå og at solen skinner. Det nytter ikke noget, at være de eneste, der tager ansvar, og der er behov for, at de central- og østeuropæiske landet gør det.

På spørgsmålet om, hvorvidt regeringen vil tage imod nogle af de 160.000 asylansøgere, som EU-Kommissionen nu vil have omfordelt, siger han:

- Det må man jo drøfte, når planen bliver mere konkret på mandag. Det er stadig lidt fluffy, hvordan denne her fordeling skal foregå, men selvfølgelig skal Danmark være en del af løsningen, som vi hele tiden har været.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce