- Vi vil gerne sørge for, at man får et arbejde. Derfor er vi meget glade for beskæftigelsesreformen, for den skal gøre det, som for os er det mest afgørende. Nemlig at folk finder et arbejde, siger Margrethe Vestager.     Foto: Trine Søndergaard
- Vi vil gerne sørge for, at man får et arbejde. Derfor er vi meget glade for beskæftigelsesreformen, for den skal gøre det, som for os er det mest afgørende. Nemlig at folk finder et arbejde, siger Margrethe Vestager. Foto: Trine Søndergaard

Vestager om dagpenge: Arbejdet er gjort færdig

Velfærd

12/8/14 8:21

Nick Allentoft

De Radikales leder ønsker ikke at gennemføre flere initiativer for at forhindre, at danskere mister dagpengeretten. Tusindvis bliver ramt, vurderer a-kasser.

Lars Løkke Rasmussen og før ham Anders Fogh Rasmussen tøvede alt for lang tid med en nødvendig reform af dagpengene. Og da man endelig tog sig sammen til at få en aftale på plads, var den økonomiske optur i 00’erne vendt til arbejdsløshed. 

Samtidig blev reformen hastet igennem, så den nuværende regering har skullet sørger for et stærkere beskæftigelsessystem og blidere indfasning for at afbøde de værste konsekvenser af reformen.

Sådan lyder udlægningen fra De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, som på De Radikales sommergruppemøde kommer med en afgørende tilføjelse til det tilbagevendende slagsmål om dagpengene: 

- Det arbejde har vi nu gjort, siger Margrethe Vestager.

Dermed fastslår hun ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at regeringen ikke ser nogen grund til at ændre på dagpengereglerne.

Der er heller ikke grund til at tage yderligere initiativer for at hjælpe de danskere, som efter to år har opbrugt deres ret til dagpenge, mener Vestager. 

Hun henviser til, at regeringen også har nedsat en kommission der efter det kommende folketingsvalg vil give et bud på et mere moderne dagpengesystem.

Meldingen kommer, efter at A-kassernes brancheorganisation AK Samvirke er kommet med en ny prognose, som peger på, at 60.000 danskere vil have mistet retten til dagpenge, når kommissionen ved udgangen af næste år er færdig med sit arbejde.

Direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, har været væsentlig mere præcis i sine prognoser end regeringen. Oprindelig forventede regeringen, at kun mellem 2000 og 4000 danskere ville miste dagpengeretten det første år, efter reformen blev gennemført. 

Tallet viste sig dog at blive omkring ti gange så højt – nemlig 34.000. På den baggrund foreslår Verner Sand Kirk, at regeringen suspendere stramningerne af dagpengereglerne, indtil man på baggrund af kommissionens anbefalinger kan lave et nyt dagpengesystem. Det afviser Vestager.

Også Enhedslisten og SF varsler forud for forhandlingerne om finansloven, at de ønsker ændringer i dagpengereglerne. Det er først og fremmest en halvering af genoptjeningsperioden fra et år til et halvt år, som de to partier kæmper for.

- Uanset, hvad tallet er, så er det klart, at der er nogle mennesker, som er i en vanskelig situation, siger Margrethe Vestager. 

Hun ser dog løsningen et andet sted end i dagpengereglerne:

- Vi vil gerne sørge for, at man får et arbejde. Derfor er vi meget glade for beskæftigelsesreformen, for den skal gøre det, som for os er det mest afgørende. Nemlig at folk finder et arbejde.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.