Foto: Trine Søndergaard

Vestager: Vi øger ikke kommunal udligning

Politik

20/03/2014 12:35

Regeringen vil ikke ændre kommunal udligning for de fattigste, siger økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Da fattigste kommuner må kigge forgæves i vejviseren efter flere penge fra rige nordsjællandske kommuner som Gentofte, Hørsholm og Rudersdal.

Disse bidrager i forvejen "betydeligt" til fattige kommuner efter udligningsreformen, som trådte i kraft så sent som 1. januar 2013.

Det siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Hun møder torsdag 98 kommuner ved det såkaldte kommunale topmøde i Aalborg. Før mødet kræver de fattige kommuner flere penge fra de rige kommuner.

- Jeg forstår godt ønsket. Det er en vanskelig situation, når der er færre borgere i kommunen. Det er grunden til, at vi for ganske kort tid siden lavede en justering. Vi flyttede 400 millioner kroner fra by- til landkommuner, siger Margrethe Vestager.

- Vi tjener kommunerne ved, at de ting, vi har vedtaget, overhovedet får lov at virke. Når man flytter 400 millioner kroner fra by til land, tager det højde for en del af de problemer, man bøvler med, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er uenig med hende. Han beskylder S-R-SF-regeringen for forligsbrud mod de borgerlige partier ved i 2012 at lave en smal kommunal udligningsreform med Enhedslisten. Vestager afviser hans kritik.

- Det er jeg uenig i. Havde der været vilje til at lave en bredere aftale, så havde vi i sagens natur gjort det. Det tror jeg, at Thulesen Dahl udmærket godt ved. Han var selv til stede, siger, Margrethe Vestager.

Kommunernes største udfordring er at skabe flere varige arbejdspladser i samarbejde med regeringen, mener hun.

- Vi har en fælles sag med kommunerne om at få sat den enkelte foran systemet. Hvis man er ledig, så oplever man, at jobcentret er der for én. Det er en af de mest afgørende fælles opgaver vi har i tiden, der kommer, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce